HomeRADOVAN STANKOVIĆ SUTRA PRED SUCIMA
Nakon hapšenja u okolini Foče i prebacivanja u Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, Radovan "Raša" Stanković će se sutra izjasniti o navodima optužnice koja ga tereti za silovanja i seksualno porobljavanje bošnjačkih djevojaka i žena 1992. u Foči

Dva dana nakon što je iz Foče prebačen u Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, Radovan Stanković zvani "Raša" će se sutra ujutro izjasniti o krivici po četiri tačke optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Stanković je jedan od sedmorice vojnika, paravojnika i policajaca koji su optuženi za silovanja i seksualno porobljavanje bošnjačkih djevojaka i žena u Foči i njenoj okolini tokom 1992. godine. Trojica (Dragoljub Kunarac, Zoran Vuković i Radomir Kovač) su već osuđeni; dvojica (Dragan Gagović i Janko Janjić) su ubijeni pri pokušaju hapšenja; a preostala dvojica - Gojko Janković i Dragan Zelenović – su još u bjegstvu.

Kako se navodi u optužnici, Stanković je bio zadužen za upravljanje takozvanom Karamanovom kućom, u kojoj su bošnjačke djevojke svakodnevno silovane i seksualno zlostavljane od strane pripadnika paravojne jedinice Pere Eleza, čiji je i Stanković bio član. Nakon smrti Pere Eleza, kaže se dalje u optužnici, Stanković je upravljao Karamanovom kućom kao da je to javna kuća za pripadnike jedinice. Iako su zatočenice u Karamanovoj kući, za razliku od drugih fočanskih logora, "imale dovoljno hrane i nisu bile čuvane pod stražom", svakodnevno su bile izložene silovanju i seksualnom nasilju. Neke od zatočenica bile su stare svega 12 ili 14 godina.

Prvo pojavljivanje Radovana Stankovića pred sucima bit će i jedino zasjedanje danas i sutra u haškom tribunalu. Naime, u toku je redovna plenarna sjednica sudaca, na kojoj se, uz ostalo, raspravlja i nacrt redovitog godišnjeg izvještaja kojeg predsjednik suda podnosi Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Druga tema plenarne sjednice jeste osnivanje profesionalne advokatske komore zastupnika obrane, te donošenje etičkog profesionalnog kodeksa ponašanja advokata obrane. Jedna od najbitnijih stavki ovoga kodeksa svakako će biti i izričita zabrana "podjele honorara" između zastupnika i optuženog. Ova ilegalna praksa odnedavno je postala predmet istrage sekretarijata tribunala, a "podjela honorara" za sada je dokazana u jednom slučaju - Zoran Žigić, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm - je od svojih zastupnika u četiri godine dobio najmanje 180 hiljada eura.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 110

EKSPRESNO HAPŠENJE U BRATUNCU: Miroslav Deronjić se našao u Hagu četiri dana po podizanju optužnice
MILOŠEVIĆ O IZBEGLICAMA: Kada su kosovski Albanci išli na "piknik" preko granice
BEOGRAD GARANTUJE - TUŽILAC NE VERUJE: Momčilo Krajišnik i Momčilo Gruban traže privremenu slobodu
PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Okončano šestogodišnje begstvo Radovana Stankovića
ISTRAGA O PRITVORSKOM "BIZNISU": Kako je Zoran Žigić "zaradio" 200 hiljada eura u haškom pritvoru