HomeDETALJI ZA ALIBI
Budući da je obrana Radovana Stankovića, optuženog za silovanja i porobljavanja Bošnjakinja u Foči, najavila da će se optuženi braniti alibijem, sudac je upozorio obrani da u toku predraspravnih priprema mora iznijeti pojedinosti o toj liniji obrane

Radovan Stanković u sudnici TribunalaRadovan Stanković u sudnici Tribunala

Budući da je obrana Radovana Stankovića-Raše, optuženog za silovanja i porobljavanja Bošnjakinja u Foči, najavila da će se optuženi braniti alibijem, sudac je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, naložio branitelju da, u skladu s pravilima Tribunala, iznese više detalja o toj liniji obrane. Optuženi koji se želi braniti alibijem mora prije početka sudjenja navesti gdje se, kako tvrdi, nalazio u vrijeme kad su počinjeni zločini za koje se tereti. Takodjer mora navesti svjedoke i druge dokaze koji će potvrditi njegov alibi.

Branilac Milenko Radović kaže da te podatke dosad nije želio objelodaniti prije no što podnese svoj predraspravni podnesak, kao i zato što postoji "mogućnost procesuiranja [Stankovićevog] predmeta pred sudom u Bosni i Hercegovini" gdje, kako navodi, ne postoji obaveza da se alibi obrazlaže u predraspravoj fazi.

Optuženi Stanković, koji je u više navrata upadao u raspravu kako bi sucu El Mahdiju iznio svoje stavove, protivi se tom objelodanjivanju jer drži da će tužiteljstvo promijeniti datume krivičnih djela za koja ga tereti ako on iznese datume za koje, tvrdi, ima alibi.

Premda je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku više puta spomenuta mogućnost da se Stankovićev predmet - koji je spreman za sudjenje - prepusti sudu u Bosni i Hercegovini, još uvijek ne postoji formalna odluka o tome.

Otkako je Stanković, sredinom 2002. godine, stigao u pritvor UN, tužiteljstvo je proširilo optužnicu u kojoj navodi da je optuženi, kao pripadnik paravojne grupe izvjesnog Pere Eleza, bio zadužen za "Karamanovu kuću" u Miljevini gdje su u jesen 1992. držane zatočene bošnjačke djevojke koje su trpile svakodnevna silovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića