HomeGOJKO JANKOVIĆ U PRITVORU TRIBUNALA
Devet godina nakon podizanja opužnice za silovanja u Foči, opuženi Gojko Janković se danas predao Tribunalu

Gojko JankovićGojko Janković

Gojko Janković, koji je prije devet godina optužen zbog zlostavljanja bošnjačkih žena u području Foče, stigao je danas u Holandiju i prebačen je u pritvorsku jedinicu UN – potvrđeno je u Tribunalu. Janković je u Holandiju doputovao iz Banja Luke, nakon što je sa vlastima Republike Srpske postigao dogovor o dobrovoljnoj predaji.

U optužnici podignutoj 1996. godine se navodi da je Janković (51) bio zapovjednik u jedinicama Vojne policije u Foči 1992. i paravojni vođa. Optužen je za zatočavanje zarobljenih Bošnjakinja u zloglasnoj Karamanovoj kući i drugim mjestima gdje su žene bile seksualno zlostavljane.

Tužiteljstvo je 1996. godine podiglo optužnicu protiv sedam bivših pripadnika srpskih snaga u Foči, uključujući Jankovića, zbog silovanja i mučenja bošnjačkih žena zatočenih nakon osvajanja Foče i okolnih sela 1992. godine.

Trojici od njih – Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću - suđeno je pred Tribunalom 2000. godine. Proglašeni su krivima za silovanja i seksualno porobljavanje zatočenih žena nakon čega je Kunarcu dosuđena kazna od 28 godina, Kovaču 20 godina i Vukoviću 12 godina zatvora. Dva optuženika, Dragan Gagović i Janko Janjić, poginuli su odupirući se pokušaju hapšenja od strane SFOR-a. Optuženi Radovan Stanković uhapšen je 2002. godine i predan Tribunalu. Tužiteljstvo je u međuvremenu predložilo da njegov predmet bude prebačen na sud u BiH, čemu se optuženi protivi. Od sedam optuženih s originalne optužnice, u bjekstvu je samo Dragan Zelenović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 227

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi negiraju krivicu
"UPUCAVANJE ŠIPTARA": Milošević ne osporava da je na Kosovu "bilo i zločina"
TALAC SREBRENIČKIH IZBEGLICA: Neuspjelo bjegstvo generala Morijona
"SVEDOK-SARADNIK": U Lapušniku je, ipak, postojao zatvor
SAMOUVJERENI PREDSJEDNIK: Krajišnikov "lijek" protiv suverene Bosne
ŠIFRIRANA PORUKA: Čudne stvari i prljave igre u Grabovici