HomeRADOVAN "RAŠA" STANKOVIĆ PREPUŠTEN SUDU BIH
Posebno sudsko vijeće prihvatilo zahtjev tužitelja da se slučaj Radovana "Raše" Stankovića prepusti sudu u BiH. Vijeće se "uvjerilo da rang optuženog kao i težina navedenih zločina nisu faktori koji bi prepuštanje ovog predmeta učinili neprikladnim"

Radovan Stanković - Rašo u sudnici TribunalaRadovan Stanković - Rašo u sudnici Tribunala

Posebno sudsko vijeće Tribunala odlučilo je danas da slučaj Radovana "Raše" Stankovića, optuženog za silovanja Bošnjakinja u Foči, prepusti Državnom sudu Bosne i Hercegovine i time donijelo prvu odluku o prebacivanju jednog predmeta s Tribunala na nacionalne sudove.

Vijeće se "uvjerilo da rang optuženog kao i težina navedenih zločina nisu faktori koji bi prepuštanje ovog predmeta učinili neprikladnim", navodi se u odluci. Tužiteljstvo je u septembru prošle godine predložilo da se suđenje Stankoviću prepusti pravosuđu u BiH, a optuženi se tome žestoko protivio, tvrdeći da će mu u "džamahiriji suditi mudžahedinsko-ustaški suci".

Nakon što je razmotrilo, među ostalim, usklađenost zakona BiH sa Statutom Tribunala, postojanje mjera za zaštitu svjedoka, izglede da se optuženom osigura pravično suđenje i uvjerilo se da mu ne može biti izrečena smrtna kazna, Vijeće je odlučilo prepustiti predmet. Time se neće poništiti dosadašnje sudske odluke vezane za ovaj predmet, navode suci.

Tajništvu Tribunala je naloženo da prebaci Stankovića u BiH, a Tužiteljstvu da nadležnim sudskim vlastima dostavi materijal na kojemu temelji optužnicu.

Suci očekuju da glavna tužiteljica osigura da neka "respektabilna međunarodna organizacije, poput OESS-a" prati suđenje u Sarajevu i o njemu izvještava Tribunal.

Strane u postupku imaju rok od 15 dana da ulože žalbu na ovu odluku posebnog vijeća.

Tužitelji su predložili da se i Gojko Janković, s iste optužnice za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči, prepusti sudu u BiH, ali njegov je slučaj još u razmatranju. Isto će, nema sumnje, predložiti i za trećeg optuženog za iste zločine, Dragana Zelenovića, kada se i ako se i on pojavi u Haagu.

Pred Tribunalom je 2000. godine održano suđenje trojici optuženika s te optužnice - Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću - koji su osuđeni na kazne od 12 do 28 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"