HomePROTEST RAŠE STANKOVIĆA
Redovita statusna konferencija u predmetu Foča održana bez prisustva optuženog Radovana Stankovića koji drži da ima pravo na odvojenu sjednicu

Radovan Stanković - Rašo u sudnici TribunalaRadovan Stanković - Rašo u sudnici Tribunala

Optuženi Radovan Stanković odbio je danas ući u sudnicu jer nije želio da konferencija o stanju u njegovom postupku bude spojena s onom Gojka Jankovića - također optuženog za silovanja u Foči.

Konferencija o stanju u predmetu danas je, nakon pola sata kašnjenja, ipak održana, i to samo s jednim optuženikom, budući da je sudac Alphons Orie/Alfons Ori zaključio da nema razloga voditi zasebne konferencije za optuženike koji su na istoj optužnici. Stanković je dosad bio sam u sudnici zato što je prva grupa optuženih s grupne optužnice za silovanja u Foči bila već osuđena kad je on došao u pritvor (9. jul 2002), dok je Janković stigao u Hag tek u martu ove godine.

U proteklom periodu je povučen Stankovićev dosadašnji advokat Milenko Radović zbog, kako je rekao sudac, "neprimjerenog financijskog ponašanja". No Stanković odbija usluge nedavno postavljenog holandskog advokata Koppa. Taj je advokat danas u sudnici kazao da je postavljen kako bi zastupao Stankovića u žalbi na odluku da se njegov predmet prepusti sudu u BiH. "Taj žalbeni postupak će uskoro biti završen i molio bih da me se tada povuče iz predmeta", rekao je advokat koji se, prema vlastitim riječima, nalazi u neugodnoj situaciji.

Drugi optuženik Gojko Janković trenutno čeka na sudsku odluku o tome hoće li i njegovo suđenje biti prepušteno Bosni i Hercegovini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 242

PRIMEDBA, ZAHTEV I PROTEST - Da li je Milošević video Šešelja?
SUDIJSKO OGRANIČENJE - Protest odbrane Nasera Orića
"KRVAVI BAJRAM" 1992. - Orgija nasilja u Čelopeku
ZLOČIN ILI PANIKA - Vatreno bjekstvo iz Uzdola
IZVAN RAZUMNE SUMNJE: Srebrenica, deset godina posle