HomeGOJKO JANKOVIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Na ponovljenom stupanju pred sudiju Tribunala, Gojko Janković negirao krivicu po svih 14 tačaka optužnice za silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine

Gojko Janković u sudnici TribunalaGojko Janković u sudnici Tribunala

Nakon što je pre trideset dana, na prvom stupanju pred sudiju Tribunala, iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o optužnici jer mu, kako je rekao, ona “nije sasvim jasna”, Gojko Janković je danas, nakon što su mu pročitane prve od ukupno 14 tačaka kojima se tereti za silovanje i mučenje bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine, izjavio: “Časni sude nisam kriv. Sa osobama s kojima sam optužen nisam imao ništa zajedničko ni prije, ni za vrijeme, ni poslje rata. Nikada nismo bili jedna jedinica, nikada nisu bili moja vojska i nikada nisu bili pod mojom komandom.”

Pošto mu je sudija objasnio da je to pitanje koje će se razmatrati u dokaznom postupku, a da se u ovoj prilici od njega traži samo da kaže da li jeste ili nije kriv za ono za šta se tereti, Janković se izjasnio da je nevin po svih 14 tačaka optužnice.

Prema optužnici, Gojko Janković je 1992. bio vlasnik kafića u Trnovcima kraj Foče i komandovao je jednom paravojnom formacijom. Tereti se po oba osnova odgovornosti, zato što je lično učestvovao u silovanjima i mučenjima Bošnjakinja na više lokacija u Foči, kao i zato što vojnike koji su mu bili podređeni nije sprečio da to čine niti ih je zbog toga kaznio.

Na prvobitnoj optužnici za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u Foči, podignutoj još 1996. godine, bilo je ukupno osam optuženih. Trojica su već osuđeni: Dragoljub Kunarac na 28, Radomir Kovač na 20 a Zoran Vuković na 12 godina zatvora Dragan Gagović i Janko Janjić su u međuvremenu ubijeni opirući se hapšenju od strane SFOR.. U pritvoru Tribunala pored Gojka Jankovića je i Radovan Stanković, a u bekstvu je još samo Dragan Zelenović. Tužilaštvo je, inače, već podnelo zahtev za ustupanje ovog predmeta pravosuđu Bosne i Hercegovine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 231

NEPOŠTOVANJE SUDA: Odbrana predsednika, imena i plemena
UZDOL, 15.9.1993: Novinarka BBC na mjestu zločina
MARŠ NA DRINU: Pesma za kanadskog generala
SEDMA MUSLIMANSKA: Ko se borio, a ko je pljačkao
NIKO KRIV: Trojica optuženih brane svoju nevinost