HomeGOJKO JANKOVIĆ SE NIJE IZJASNIO O KRIVICI
Pošto mu, kako je izjavio, “optužnica nije sasvim jasna”, a nije imao prilike da se konsultuje sa dodeljenim braniocem, sudija zakazao novo izjašnjavanje Gojka Jankovića kroz 30 dana

Gojko Janković u sudnici TribunalaGojko Janković u sudnici Tribunala

Optuženi Gojko Janković, koji se u ponedeljak – nakon devet godina begstva – predao Haškom tribunalu, nije na današnjem prvom pojavljivanju pred kineskim sudijom Liu Daćunom/Daqun bio u stanju da se izjasni o navodima optužnice za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči 1992. godine.

Odgovarajući na pitanja sudije, Janković je rekao da nije imao prilike da razgovara sa advokatom Aleksandrom Lazarevićem, koji mu je dodeljen za ovu priliku, kao i da mu “optužnica nije sasvim jasna.” Sudija Daćun je iz toga zaključio da optuženi nije u stanju da se danas izjasni, pa je naložio da se ponovno stupanje Jankovića pred Tribunal zakaže u roku od 30 dana.
U optužnici koja je podignuta još 1996. godine, navodi se da je Janković (51) bio zapovednik Vojne policije i vođa jedne paravojne formacije u Foči 1992. Optužen je za silovanje i seksualno porobljavanje bošnjačkih devojaka i žena u zloglasnoj Karamanovoj kući i drugim lokacijama u Foči, na kojima su zatočene Bošnjakinje bile seksualno zlostavljanje.
Za ista dela su, zajedno sa Jankovićem, optuženi i Radovan Stanković, koji je u pritvoru Tribunala, i Dragan Zelenović, koji je još u begstvu. Tužilaštvo je krajem novembra prošle godine podnelo zahtev da se njihov predmet ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Na optužnici za fočanska silovanja bili su još i Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković, koji su u međuvremenu pred Tribunalom pravosnažno osuđeni: Kunarac na 28, Kovač na 20, a Vuković na 12 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću