Home"RAŠA" STANKOVIĆ UDALJEN IZ SUDNICE
Na raspravi o ustupanju njegovog predmeta pravosuđu BiH, optuženi Radovan Stanković zvani "Raša", udaljen iz sudnice nakon što je, usprkos brojnim upozorenjima suca, galamio i koristio uvredljiv i neprihvatljiv rječnik.

Radovan Stanković - Rašo u sudnici TribunalaRadovan Stanković - Rašo u sudnici Tribunala

Optuženi Radovan Stanković je danas udaljen iz sudnice jer je, bez obzira na više opomena predsjedavajućeg suca, sam uzimao riječ i koristio neprihvatljiv rječnik. To je bio prvi slučaj udaljavanja optuženog s rasprave u proteklih deset godina rada Tribunala.

Stanković - koji je optužen za silovanja i seksualna porobljavanja Bošnjakinja u području Foče - došao je u sudnicu kako bi prisustvovao raspravi o ustupanju njegovog predmeta Bosni i Hercegovini. On je u više navrata pokušao sam uzeti riječ, ali mu je isključivan mikrofon. Kad je, u drugom dijelu rasprave, dobio riječ, počeo je čitati unaprijed pripremljeni govor o tome kako ne želi da mu sudi "sud džamahirije" i "ustaško-mudžahedinski suci". Budući da je potpuno ignorirao upozorenja sudaca koja su uslijedila, četiri pripadnika sigurnosti tribunala su ga izveli iz sudnice.

Tužitelji predlažu transfer predmeta Državnom sudu BiH, dok se Stankovićev advokat tome protivi. On drži da, ako slučaj već ne može ostati pred Tribunalom, onda treba biti prepušten pravosuđu Republike Srpske, gdje je boravište optuženog, preciznije Okružnom sudu u Trebinju.

Predstavnica BiH na ovoj raspravi, predsjednica suda BiH Medžida Kreso, navodi kako "entiteti nemaju atribute državnosti" i stoga nemaju nadležnosti da preuzimaju predmete s Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 226

ODBROJAVANJE: Tri nove optužnice - pet novih predaja
MUKE NEVOLJNOG SVEDOKA: Neshvaćeni komandant Šukri Buja
PRETNJE, LAŽI I VIDEO TRAKE: Slobodni intervjui ili informativni razgovori
SVI SEFEROVI LJUDI: Ko je mogao obuzdati "Ćelu" i "Cacu"
ISPADI RAŠE STANKOVIĆA: Prvo udaljavanje optuženog iz sudnice
JUBILEJ: Pet godina TV Tribunala