HomeMATEMATIKA STRADANJA SARAJEVSKIH CIVILA
Balističko-matematičkom ekspertizom dr. Janka Viličića, odbrana generala Stanislava Galića nastoji dokazati da je nemoguce utvrditi odakle su ispaljivane granate od kojih su stradali civili u Sarajevu

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Svjedok odbrane dr Janko Viličić smatra da krater na pijaci "Markale" nije nastao od minobacačke granate od 120 milimetara kako su utvrdili eksperti tužiteljstva. Tuzitelji na sudjenju generalu Stanislavu Galiću dokazivali su da je stradanje civila na pijaci Markale, 5. februara 1994. - kad je poginulo ili ranjeno više od 200 ljudi - prouzročila minobacačka granata od 120 milimetara, ispaljena sa položaja pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa.

"Projektil od 120 milimetara nema takve tehničke osobine da bi bio u stanju na betonskoj podlozi načiniti krater poput onog na pijaci "Markale", tvrdio je Viličić, profesor mašinstva i ekspert za artiljerijska orudja. On je osporavao i neke navode iz "Elaborata o okolnostima incidenta na pijaci Markale" kojeg je sačinio Centar službi bezbjednosti Sarajevo, kao i valjanost uvidjaja koji su izvršili pripadnici UNPROFOR. "Ti izvještaji se ne mogu uzeti u obzir jer je stabilizator granate naknadno vraćan u krater koji je prouzročila eksplozija, pa se tako vjerovatno dobio i pogrešan ugao pada", smatra svjedok.

Viličić je na zahtjev Galićeve odbrane, sačinio stručni balističko-matematički izvještaj o više incidenata granatiranja civila koji se pominju u optužnici protiv bivšeg zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Svjedok smatra da se ne može utvrditi da li su civili bili direktna meta artiljerijskih napada. Moguće je, ocijenio je on, da su ta stradanja u stvari podbačaji ili prebačaji u ciljanju i takozvanim artiljerijskim korekcijama.

Na pitanja odbrane da li se može sa sigurnošcu utvrditi položaj sa kojeg je projektil ispaljen, svjedok je odgovorio da je u većini slučajeva "moguće odrediti kalibar granate, pravac dolaska projektila i eventualno domet, ali da je veoma rijetko moguće ustanoviti tačnu lokaciju sa koje je projektil ispaljen".

Galić se brani od optužbi da je odgovoran za kampanju teroriziranja sarajevskog stanovništva snajperskim i artiljerijskim napadima na civilne ciljeve u opkoljenom gradu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 137

KOMANDANT ĆELIKU: Prvi zapovednik OVK u pritvoru Tribunala
ŠTAMPARSKA GREŠKA: Kada je oslobođena kasarna u Vukovaru?
KO JE OSNOVAO PRIJEDORSKE LOGORE: Direktna veza Stakić – Karadžić
"VANZEMALJCI" U SUDNICI: Može li se izmjeriti strah Sarajlija?
DEVET HAŠKIH GODINA: Novi sud i novi izazov sudije Žorde