HomeOBRANA NE ZNA OTKUD SE PUCALO PO SARAJEVU
Balistički vještak odbrane generala Stanislava Galića osporava dokaznu vrijednost rekonstrukcija snajperskih incidenata - ubojstava i ranjavanja - koje je za potrebe sudjenja izvelo haško tužiteljstvo

Milan Kunjadić, svjedok na suđenju Stanislavu GalićuMilan Kunjadić, svjedok na suđenju Stanislavu Galiću

Odbrana generala Stanislava Galića dokazuje da je nemoguće utvrditi da li su civili u Sarajevu namjerno gadjani ili su žrtve zalutalih metaka. Balistički stručnjak iz Beograda Milan Kunjadić, tvrdi da rekonstrukcije snajperskih ubojstava i ranjavanja koje je za potrebe sudjenja izvelo haško tužiteljstvo, nisu ispravne. "Nisu postojala ili nisu izvršena sva potrebna vještačenja, balistička i medicinska, da bi se moglo točno utvrditi odakle su projektili ispaljeni", tvrdi Kunjadić.

Odbrana generala Galića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, pozvala je Kunjadića na klupu za svjedoke kako bi osporio neke od rekonstrukcija snajperskih incidenata koji se spominju u optužnici. Te su rekonstrukcije izvršili istražitelji haškog tužiteljstva neposredno nakon rata, uz pomoć preživjelih žrtava ili svjedoka snajperskih napada na civile u raznim dijelovima grada. Tom su prilikom snimane i kružne fotografije mjesta incidenata, na osnovu kojih se utvrdjivalo iz kojeg je pravca hitac mogao da dodje.

Na zahtjev Galićeve odbrane Kunjadić je obišao neke od sarajevskih lokacija na kojima su se desili incidenti i sačinio svoj izvještaj. Navodeći da mu je prilikom vještačenja problem predstavljao nedostatak materijalnih dokaza o svakom pojedinom incidentu, on je zaključio da se "bez svih podataka ne može sigurno utvrditi da li se radi o direktnom ciljanju na civile, ili su žrve stradale od zalutalih metaka i rikošeta". Po njemu, za to bi bili neophodni izvještaji sa kriminalističkog uvidjaja na mestu incidenta, materijalni dokazi koji su tu pronadjeni, kao i medicinski nalazi i rentgenski snimci povreda kod žrtava. Izjave očevidaca i žrtava, rekao je vještak, nisu dovoljne da bi se pouzdano zaključilo kako je došlo do ubojstva ili ranjavanja.

Iako je tužiteljstvo u optužnici protiv generala Galića navelo i rekonstuiralo oko trideset snajperskih incidenata, Milan Kunjadić je u svom svjedočenju spomenuo tek desetak.

Ipak, kad je tužitelj Mark Ierace/Ajrejs pitao svjedoka da li je utvrdio nešto čime bi mogao isključiti mogućnost da je na žrtve namjerno pucano, Kunjadić je odgovorio: "Ne".

Galićeva odbrana svoju strategiju temelji na dokazivanju da su civilne žrtve u opkoljenom Sarajevu stradavale uslijed ratnih djelovanja u gradskim uvjetima. S druge strane, tužiteljstvo smatra generala Galića odgovornim za kampanju kojoj je bio cilj upravo granatiranje i snajpersko djelovanje po civilnim ciljevima.(kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 134

14 TAČAKA: Podignuta optužnica protiv Vojislava Šešelja
OBRNUTE ULOGE: General Vasiljević na ispitivanju kod optuženog Miloševića
PRVI PUT ZAJEDNO: "Kosovska trojka" na optuženičkoj klupi
MUKE SA BRANIOCIMA: Ko je generalu Haliloviću obećao povlačenje optužnice
NE PUCAJTE NA GLASNIKA: Kako su UN zataškale sopstveni izveštaj o prijedorskim logorima