HomeODBIJEN I DRUGI ZAHTJEV ZA IZUZEĆE SUCA ORIJA
Predsjedavajući sudskog vijeća, čiji je Ori član, zaključio da njegova nepristranost nije upitna

Zahtjev optuženog Stanislava Galića za izuzeće suca Alphonsusa Oriea/Alfonsus Ori odbačen je nakon što je predsjedavajući sudac u njegovom vijeću - Kinez Liu Daqun/Daćun - zaključio da Oriejeva nepristranost nije upitna. Prethodno je odbijen i zahtjev Momčila Krajišnika za izuzeće istog suca, koji je 1996. bio jedan od branitelja Duška Tadića, prvog optuženika kojemu se sudilo u Haškom tribunalu.

Obrana generala Galića, optuženog za zločine u Sarajevu, tražila je da holandski sudac bude povučen iz vijeća koje vodi Galićev slučaj, budući da je Orie u novembru prošle godine potvrdio izmijenjenu optužnicu protiv Ratka Mladića. Neki od zločina za koje je optužen Mladić odnose se na područje Sarajeva i Galić je u toj optužnici naveden kao sudionik "zajedničkog zločinačkog poduhvata" s bivšim zapovjednikom VRS. Galićevi branitelji smatraju da je, potpisujući tu optužnicu, sudac Orie prihvatio neke navode optužbe koje obrana osporava i da je time doveo u pitanje svoju nepristranost u presudjivanju Galiću.

Sudac Liu, koji predsjedava Sudskim vijećem I, navodi da obrana nije uvažila "bitne razlike izmedju suca koji potvrdjuje neku optužnicu i suca koji sjedi u vijeću". (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 133

VUKOVAR, 20. NOVEMBAR 1991.: Dr. Vesna Bosanac na unakrsnom saslušavanju kod Slobodana Miloševića
POGLED PREKO UNE: S.O.S. sa stadiona-logora u Bosanskom Novom
"HAG PROTIV PRAVDE" - SVEDOK PROTIV HAGA: Da li je rat u Bosni bio neizbežan?
PRESUDA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE: Slučaj "Bosna i Hercegovina" protiv Jugoslavije" se nastavlja
TRI DRŽAVE, TRI VOJSKE, JEDAN CILJ: Kada je Arkan bio važniji od generala JNA