Home"UNPROFOR NIJE PROTESTIRAO ZBOG GRANATIRANJA SARAJEVA"
Bivši oficir za vezu Sarajevsko-Romanijskog korpusa, potpukovnik VRS Milenko Indjić, osporava svjedočenja pripadnika UNPROFOR koji su u dokaznom postupku optužbe tvrdili da su kod njega i njegovog zapovednika, generala Stanislava Galića, protestirali zbog granatiranja Sarajeva i ubojstava civila

Milenko Inđić, svjedok na suđenju Stanislavu GalićuMilenko Inđić, svjedok na suđenju Stanislavu Galiću

"Čvrsto definiran cilj djelovanja Sarajevsko-romanijskog korpusa nije postojao", a ono što se moglo zaključiti iz svih njegovih aktivnosti jeste da je on "čuvao uspostavljene linije fronta oko Sarajeva", svjedočio je potpukovnik Milenko Indjić, bivši oficir za vezu spomenutog korpusa Vojske Republike Srpske, na sudjenju svom bivšem zapovjedniku generalu Stanislavu Galiću.

Galić je optužen za kampanju teroriziranja sarajevskog stanovništva tokom 44 mjeseca opsade grada - kroz granatiranje i snajperske napade koje su vršile snage pod njegovom komandom. Prema navodima bivšeg vojnog promatrača UN u Sarajevu Patricka Handerberrya/Handerberi, Indjić i Galić su mu, u jednom susretu, izjavili da je cilj djelovanja njihovog korpusa da se uništi grad ili da se Sarajevo "očisti" od Muslimana. Medjutim, Indjić je u današnjem svjedočenju tvrdio da "nikada nije čuo za takav plan". "Nitko to ne bi mogao napraviti. To je neizvedivo", rekao je on.

Svjedok je objasnio vijeću da su, pri gadjanju legitimnih vojnih ciljeva u gradu "pogreške bile moguće", ali tvrdi da u svojim čestim susretima s pripadnicima UNPROFOR-a nikad nije čuo prigovor zbog granatiranja grada ili pogibije civila.

"Puno se govorilo o tome da jedinica 'Ševe' djeluje po sopstvenom stanovništvu", dodao je Indjić. Da bi ilustrirala tezu kako je Galićev korpus neopravdano optuživan za napade u Sarajevu, obrana je sucima pokazala video snimak intervjua haških istražitelja s jednim pripadnikom "Ševa", Edinom Garaplijom (koji trenutno odslužuje zatvorsku kaznu u Zenici), a u kojem on priznaje da su pripadnici njegove jedinice ubili francuskog vojnika za čiju je smrt UNPROFOR optužio snage bosanskih Srba. Indjić kaže da je čuo i za druge slične incidente.

Indjićevo svjedočenje nastavlja se do kraja sedmice protuispitivanjem od strane optužbe. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 132

6. DECEMBAR 1991.: Dan kada je Dubrovnik goreo
GRANATIRANJE SARAJEVA: Galićev oficir za vezu se ne seća protesta UN
"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Milana Milutinovića pred Tribunalom
RATNI ILI "OBIČAN" ZLOČIN: Komšija, ko te je ubio?
PROŠIRENA OPTUŽNICA: Milan Martić se 19 puta "ne oseća krivim"
ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA: Svedočenje može biti opasno po decu