HomeJEDAN ZAHTJEV ZA IZUZEĆEM SUCA ODBAČEN, DRUGI ULOŽEN
Samo što je odbačen zahtjev da se holandski sudac Orie, zbog moguće pristranosti, izuzme iz vijeća koje će suditi Momčilu Krajišniku, obrana generala Stanislava Galića traži izuzeće istog suca

Zahtjev Momčila Krajišnika za smjenom suca Alphonsusa Orieja/Alfonsus Ori odbačen je nakon što je predsjedavajući sudac u slučaju Krajišnik zaključio da nema osnova za sumnju u nepristranost svog holandskog kolege.

Krajišnik je tražio izuzeće Orieja zato što je on 1996. i 1997. bio jedan od advokata obrane optuženog Duška Tadića, koji bi se trebao pojaviti i kao svjedok obrane na sudjenju Krajišniku. Obrana je tvrdila da bi taj prijašnji angažman holandskog suca mogao "utjecati na njegovu nepristranost" u presudjivanju Krajišniku, koji je po principu zapovjedne odgovornosti, medju ostalim, optužen i za zločine u Prijedoru u kojima je sudjelovao Tadić.

Predsjedavajući sudac u slučaju Krajišnik, Kinez Liu Daqun/Daćun, je zaključio da nema nema nikakvih indicija da bi Orie mogao imati osobni interes u ishod sudjenja Krajišniku koji bi vodio pristranosti. "Orie je izabran za suca Haškog tribunala zbog svog velikog profesionalnog iskustva (izmedju ostalog je bio i sudac holandskog Vrhovnog suda). Da je Tribunal smatrao da njegov rad u timu obrane Duška Tadića na bilo koji način može utjecati na njegovu nepristranost, ne bi ga izabrao za suca", zaključio je sudac Liu.

Pitanje nepristranosti sudaca je važno za Tribunal, napomenuo je Liu, ali je podsjetio da su dosadašnji slučajevi kad je ta nepristranost dovodjena u pitanje bili odbačeni: "Suci nisu diskvalificirani samo zbog toga što su prethodno imali dodira sa svjedocima ili dokazima...s drugih sudjenja", dodao je sudac.

Samo što je Krajišnikov zahtjev odbačen, uložen je nov prigovor na nepristranost istog suca. Ovog puta njegovo izuzeće zahtjeva obrana generala Stanislava Galića, optuženog za granatiranje Sarajeva. Orie predsjedava vijećem koje vodi slučaj Galić, koji je u toku. Isti sudac je, prošle godine, potvrdio izmijenjenu optužnicu protiv generala Ratka Mladića u kojoj se Galić navodi kao jedan od sudionika politike progona u BiH. Galićeva obrana smatra da je potvrdjivanjem te optužnice sudac Orie iznio, premda slučajno, "mišljenje koje ide na štetu Galića" te da bi ga stoga trebalo izuzeti iz vijeća. Ako sudac Orie i njegovo vijeće odbiju taj prigovor, obrana je već najavila da se želi obratiti Žalbenom vijeću. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 132

6. DECEMBAR 1991.: Dan kada je Dubrovnik goreo
GRANATIRANJE SARAJEVA: Galićev oficir za vezu se ne seća protesta UN
"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Milana Milutinovića pred Tribunalom
RATNI ILI "OBIČAN" ZLOČIN: Komšija, ko te je ubio?
PROŠIRENA OPTUŽNICA: Milan Martić se 19 puta "ne oseća krivim"
ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA: Svedočenje može biti opasno po decu