HomeTKO JE ODGOVORAN ZA SUKOB?
Bivši promatrač UN Richard Gray svjedočio da je bošnjačka strana odgovorna za sukob u Sarajevu i cijeloj BiH. Armija BiH otvarala vatru na snage UN i vlastite gradjane, tvrdi svjedok obrane generala Stanislava Galića

Richard Gray, svjedok na sudjenju Stanislavu GalićuRichard Gray, svjedok na sudjenju Stanislavu Galiću

"Snage Predsjedništva" Bosne i Hercegovine pucale su na pripadnike UN kao i na vlastite gradjane u Sarajevu jer su "željele rat koji bi im omogućio da protjeraju Srbe iz BiH", tvrdi bivši vojni promatrač UN Richard Gray/Ričard Grej.

Kao svjedok obrane na sudjenju za zločine u Sarajevu, za koje je optužen bivši komandant Sarajevsko-Romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić, Gray je iznio sljedeći zaključak:

"Srpska strana je željela političko rješenje za cijeli rat. To je i pokazala time što je uvijek prva potpisivala sporazume. Bošnjačka strana je bila prisiljavana da ih potpisuje." Gray je nadalje naveo da su "Srbi htjeli teritorije koje su imali stotinama godina, dok je (bošnjačko) Predsjedništvo željelo uspostaviti muslimansku državu. To su činjenice", naglašava Gray, koji je, kao pukovnik novozelandske vojske, u Sarajevu boravio od aprila do septembra 1992., u vrijeme kad je snagama UN zapovijedao kanadski general MacKenzie.

Svjedok je naveo više slučajeva iz 1992. kad su za pogibije civila, prema njegovim tvrdnjama, bile odgovorne snage Armije BiH. Bošnjake je okrivio za eksplozije i stradanja civila na jednoj od gradskih tržnica kao i za ubojstva civila kod zgrade Predsjedništva u vrijeme posjeta stranih zvaničnika. Takve akcije su, smatra svjedok, radjene "s predumišljajem", da se postignu efekti kod stranih medija i predstavnika medjunarodne zajednice.

Paljbu Galićevih snaga po Sarajevu on ocjenjuje "legitimnom" jer se radilo samo o "uzvraćanju" na napade. Gray je rekao da su bošnjačke snage "rutinski" ispaljivale mine s pokretnih minobacača na srpske položaje: "Onda bi se minobacači sklonili, a kad bi srpske snage uzvratile vatru - tu su bili civili. To se tako dešavalo."

Ovaj iskaz ide u prilog strategiji obrane koja negira optužbe da je Galić odgovoran za kampanju terora, kroz snajperske i artiljerijske napade na Sarajevo.

Tužitelj Mark Ierace/Ajrejs želio je znati na osnovu čega je Gray formirao svoje stavove o odgovornosti Bošnjaka za sukob. "To sam zaključio nakon što sam vidio medijsku kampanju Muslimana protiv UNPROFOR-a i Srba", rekao je svjedok i potom dodao da je na njega osobno više puta otvarana vatra s položaja Armije BiH, te da je dobio dvije smrtne prijetnje.

Svjedokove interpretacije napada na tržnicu i onog kod zgrade Predsjedništva, tužitelj smatra površnima. Tokom istrage o tržnici, Grayevi promatrači nisu uopće razgovarali s očevicima napada, samo su pregledali teren. U pogledu incidenta kod Predsjedništva, Gray je krivo naveo da se radilo o posjetu lorda Carrintona/Karingtona, umjesto britanskog ministra Hurda/Herda.

Nakon tužiteljevog ukazivanja na druge nedosljednosti u svjedokovim zaključcima i njegovim opisima stanja u opkoljenom gradu, Gray je donekle promijenio svoju procjenu i zaključio da su snage bosanskih Srba i Predsjedništva bile "podjednako odgovorne" za sukob.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 136

PRIZNANJE SE ISPLATI: 11 godina zatvora za Biljanu Plavšić
PRVO POJAVLJIVANJE: Vojislav Šešelj ne razume 14 točaka optužnice
ZAMENA IDENTITETA: Da li je KFOR uhapsio pogrešnog Murtezija
SVEDOČENJE OPTUŽENOG: Miro "Brko" brani humanitarne razmene stanovnika
PREDSEDNIK I PARAVOJSKE: Kako je Milošević glumio da je iznenađen