HomeSTRANI PLAĆENIK KAO SVJEDOK PROTIV TUTE I ŠTELE
Danski plaćenik, koji se borio na strani HVO u Mostaru, potvrdio da su bošnjački zatočenici korišteni kao živi štitovi. "Ono u čemu sam sudjelovao nije imalo veze s pravilima vojnog ponašanja", izjavio je svjedok

Danski plaćenik, koji se tokom 1993. godine borio na strani HVO u Bosni i Hercegovini, potvrdio je pred Tribunalom tvrdnje tužitelja i prijašnja svjedočenja Bošnjaka o tome da ih je HVO koristio kao žive štitove na mostarskom bulevaru.

Na suđenje Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli – optuženima za zločine u Mostaru i okolici - ovaj je bivši plaćenik pozvan kao svjedok optužbe, premda se za vrijeme rata borio na strani optuženih - u Štelinoj "Anti-terorističkoj grupi" koja je djelovala u okviru Tutine "Kažnjeničke bojne". "Ono u čemu sam sudjelovao nije imalo veze s pravilima vojnog ponašanja", ocijenio je svjedok, dajući svoj iskaz uz mjere zaštite identiteta, ali ne lika i glasa.

U kasno ljeto 1993, svjedočio je bivši plaćenik, HVO je pokrenuo napad na mostarki štab ABiH dok su 10 ili 15 bošnjačkih zatočenika - obučenih u uniforme HVO i s drvenim puškama - morali trčati ispred Šteline jedinice kao živi štit. "Ne znam tko je komandirao tim napadom, možda Štela", rekao je svjedok i dodao kako "u tom napadu nije bio nikakve strukture i bio je neuspješan." Činjenica da je napad bio neuspješan nije umanjila opasnost po zatočenike koji su se našli u žestokoj unakrsnoj vatri i koji su se, prema vlastitim svjedočenjima, uspjeli spasiti tako što su tokom pucnjave uletjeli u zgradu koju je držala ABiH.

Na mostarskoj liniji fronte zatočenici su bili korišteni i za nošenje vreća s pijeskom za barikade, te kao konobari i čistači za vojnike HVO, dodao je svjedok. On je tokom 1993. bio sa još trojicom plaćenika iz Danca na ratištima u Orašju, potom tri mjeseca u Mostaru, da bi onda prešli u drugu pod-jedinicu "Kažnjeničke bojne" u Ljubuškom. Razlog zbog kojeg je, nakon službe u danskoj vojsci, uopće došao u Hrvatsku i BiH i borio se na strani Hrvata, bio je "idealizam i avanturizam, ali i želja da se bori protiv Srba" nakon "njihovog nasilja u Hrvatskoj", objašnjava svjedok koji je prvi strani plaćenik koji je dosad javno svjedočio na suđenjima pred Tribunalom.

On je prvo-optuženog Tutu Naletilića vidio samo jednom, u Širokom Brijegu. Komandant Kažnjeničke bojne "nije izgledao kao vojnik, već kao hippy iz 60-tih, duge kose, s naočalama, u civilnoj odjeći...", primjetio je Danac.

Na kraju ovog svjedočenja, Štelina obrana je, nastojeći dovesti u pitanje pouzdanost svjedoka, tražila objašnjenje o tome zašto on nije odmah prijavio svojim nadređenima incidente kršenja ratnih zakona za koje sada tvrdi da mu se nisu sviđali, ali svjedok nije obrazložio razloge zbog kojih to nije učinio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 70

SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Stradanja Sulejmana Tihića od Bosanskog Šamca do Sremske Mitrovice
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Svedočenja stranih plaćenika
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Gde su završile i kako su nalažene višegradske žrtve
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU I BILJANI PLAVŠIĆ: Predsednik i Patrijarh garantuju da je Krajišnik "čovek od reči"
HAŠKI TRIBUNAL: Sezona priznanja krivice