HomeSRPSKO-HRVATSKE NAGODBE U MOSTARU
Svjedočenje mostarskog muftije Seida Smajkića na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli. Rasprava prekinuta zbog zdravstvenih problema optuženog Tute

U maju 1992. godine Radovan Karadžić i Mate Boban, na sastanku u austrijskom Grazu/Gracu, dogovarali su se o podjeli teritorija i zaključili da "nema razloga za sukobe između Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini", navodi se u dokumentu koji je predočio tužitelj na suđenju za zločine u Mostaru. Optužba time dokazuje kako je kampanja HVO protiv bošnjačkog stanovništva bila dio ili rezultat srpsko-hrvatskog plana o podjeli BiH.

Predočavanjem takvih dokumenata tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot nastoji da dokaže da optuženi - Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela - "nisu djelovali sami, već u okviru sistematske kampanje i planova koje su načinili HVO i hrvatska vlada." Tuta je u toj kampanji sudjelovao kao zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO, dok je Štela zapovijedao jednom od jedinica u sastavu te bojne

O srpsko-hrvatskim nagodbama i rastu napetosti između Hrvata i Bošnjaka u Mostaru tokom 1992. svjedočio je mostarski muftija Seid Smajkić, najviši muslimanski vjerski dužnosnik u Hercegovini. "Postojala je nagodba Hrvata i Srba oko grada Mostara." O tome svjedoči, kako je rekao, relativno "lagano protjerivanje Srba iz grada." Po njemu je "nevjerojatno da su potjerani samo za par dana, s obzirom na to kakve su snage Srbi, Crnogorci i JNA imali u dolini Neretve." S druge strane, "HVO je izveo puč protiv nacionalno mješovitih civilnih vlasti u Mostaru i proglasio ratnu vladu koja je ignorirala institucije BiH", nastavio je muftija.

U nastojanju da Mostar učine hrvatskim gradom, HVO vlasti su sve institucije nazvali "hrvatskima" - od vodovoda i pošte, preko poduzeća, do radija i univerziteta, rekao je muftija Smajkić. Traženja bošnjačke zajednice u Mostaru da se odnosi između Hrvata i Bošnjaka izbalansiraju - u vojnom smislu, u vlasti, u jeziku, u položajima - bili su ignorirana, rekao je svjedok.

Svjedok će u četvrtak govoriti o događajima ključnim za optužnicu protiv Tute i Štele, odnosno izbijanju vojnog sukoba 1993. Njegovo svjedočenje je u srijedu poslijepodne prekinuto zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog Mladena Naletilića. Prema riječima njegovog advokata Krešimira Krsnika, Tuta "ne osjeća lijevu stranu tijela i glave." On će danas u pritvorskoj jedinici biti podvrgnut liječničkom pregledu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 74

TUŽILAŠTVO: Karla del Ponte potpisala proširenu "Kosovsku optužnicu" protiv Miloševića i četvorice njegovih saučesnika
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Kako su Radovan Karadžić i Mate Boban dijelili Bosnu i Hercegovinu
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Doprinos medija stvaranju atmosfere straha, mržnje i nasilja