HomeBIVŠI PLAĆENIK TERETI SVOG BIVŠEG ZAPOVJEDNIKA ZA UBOJSTVO
Na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli" svjedočio treći strani plaćenik koji je 1993. bio u Kažnjeničkoj bojni. Nijemac Salk Simang opisao kako je Tuta osobno ubio jednog zarobljenika te kako su nestajali zarobljenici nakon napada u Mostaru i Doljanima

Bivši njemački plaćenik koji se 1993. borio u sastavu Kažnjeničke bojne optužio je Mladena Naletilića Tutu da je osobno ubio jednog zarobljenika. Pojavljujući se pred sudom kao svjedok optužbe on je, također, opisao kako su - nakon što ih je Tuta ispitao - nestale dvije grupe Bošnjaka zarobljenih u napadima Kažnjeničke bojne.

Falk Simang je kao pripadnik Tutine Kažnjeničke bojne sudjelovao u nizu napada na Bošnjake u Mostaru i okolici tokom kojih su počinjeni ratni zločini. Među prvim akcijama, u proljeće 1993., bilo je protjerivanje Bošnjaka iz njihovih kuća i stanova u zapadnom Mostaru koji su potom sustavno opljačkani. U napadu koji je trajao nekoliko dana po njegovim je riječima, uz snage HVO koje je vodio Tuta sudjelovala i Hrvatska vojska pod zapovjedništvom generala Praljka.

Tokom te operacije "grupa zatočenika, u kojoj su bile i žene i djeca, dovedena je generalu Tuti. Morali su pokazati ruke da se vidi koji od njih ima otisak granate na ruci. U jednom trenutku je nastalo komešanje. Tuta je izvadio pištolj i ustrijelio jednog zatočenika u glavu", ispričao je svjedok. Dodao je kako je kasnije Tutin zamjenik Ivan Andabak na isti način ustrijelio drugog zatočenika. Svjedok kaže da je deset bošnjačkih muškaraca i žena, koje je odabrao Tuta, potom odvedeno te da su se iz pravca gdje su otišli čuli pucnji. Svjedok je kasnije čuo da je vojnicima naređeno da zarobljenike ubiju.

Na sličan je način - kako navodi ovaj bivši plaćenik - nestala i grupa bošnjačkih vojnika zarobljenih nakon što je Kažnjenička bojna osvojila selo Doljani u ljeto 1993. U prvom napadu na Doljane, kad je Kažnjenička bojna pokušala ponovno osvojiti prethodno izgubljenu liniju fronte, poginuo je zapovjednik svjedokove Anti- terorističke grupe Anto Čikota. "Nakon njegovog sprovoda Tuta je rekao da ćemo se osvetiti za njegovu smrt i da ćemo ovog puta provesti kompletno čišćenje, i da neće biti zarobljenika", svjedočio je Semang. Ispričao je kako su - nakon drugog napada na Doljane - HVO vojnici, i on sam, udarali nogama nekoliko zarobljenih bošnjačkih vojnika i da su ih potom ispitivali Tuta i Andabak. "Zatvorenici su poslije odvedeni u šumu. Nisam vidio što se dogodilo, ali su se čuli pucnji, a vojnici koji su ih odveli su se ubrzo vratili."

Semang je treći bivši pripadnik Kažnjeničke bojne koji je, kao svjedok optužbe, dao iskaz na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli. Ovaj je svjedok - kao i prethodni plaćenik koji je svjedočio na ovom suđenju Ralf Mrachacz - sada u zatvoru zbog ubojstva jednog Nijemca koji je s njim bio u HVO. Iskazi ovakvih svjedoka koji su bili unutar Kažnjeničke bojne, za tužitelja su od posebne važnosti budući da oni imaju preciznije informacije o Tutinom zapovjednom autoritetu nego što imaju bivši bošnjački zatočenici i žrtve napada - koji su najčešći svjedoci optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 74

TUŽILAŠTVO: Karla del Ponte potpisala proširenu "Kosovsku optužnicu" protiv Miloševića i četvorice njegovih saučesnika
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Kako su Radovan Karadžić i Mate Boban dijelili Bosnu i Hercegovinu
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Doprinos medija stvaranju atmosfere straha, mržnje i nasilja