HomeVEČERA KOD ANDABAKA
Svjedočenje španskog pripadnika UNPROFOR koji je u aprilu 1993. na večeri kod Ivana Andabaka od domaćina i njegovog komandanta Tute Naletilića saznao za planove HVO da se Mostar "očisti" od Muslimana

"Borili su se za zemlju u kojoj će dominirati bosanski Hrvati. Namjera im je bila da osnuju Republiku Herceg-Bosnu i da protjeraju Muslimane sa tog područja". O tim je planovima HVO bivši pripadnik španjolskog bataljuna UNPROFOR čuo u razgovoru s Mladenom Naletilićem Tutom i pukovnikom HVO Ivanom Andabakom na večeri u Andabakovoj obiteljskoj kući, prije početka sukoba HVO i Armije BiH na području Mostara.

Tuta je bio zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO u Hercegovini, a Andabak, prema dokazima tužitelja, bio je njegov zamjenik. Svjedok, koji je zbog zaštite identiteta na suđenju dobio pseudonim "LL", u proljeće 1993. godine bio je pripadnik jedinice Canaris španjolskog bataljona. Kao obavještajac imao je zadatak razgovarati sa vojnicima HVO i Armije BiH, kako bi prikupio obavještajne podatke o sukobljenim stranama i njihovim vojnim namjerama.

Posebno blizak odnos je, prema vlastitim riječima, imao s pukovnikom Andabakom koji mu je "najviše vjerovao." Pukovnik Andabak dobro govori španjolski jer je, napominje svjedok, dio života proveo u Španjolskoj, a i supruga mu je Španjolka.

Tokom večere na kojoj je vladala opuštena atmosfera, "LL" je shvatio "da je Tuta visoko pozicionirani oficir koji planira, finansira, kontrolira i vodi vojne operacije". To mu je potvrdio i sam Tuta kada je u jednom trenutku rekao da je pod njegovim zapovjedništvom više pukovnika HVO. "Za Tutu i Andabaka Mostar je bio ključni grad i smetalo im je prisustvo Muslimana", objasnio je španjolski obavještajac. "Zbog toga su ih se htjeli riješiti da bi mogli formirali Republiku Herceg-Bosnu".

Uslijedila je i realizacija najavljenog kad je u maju 1993. HVO pokrenuo opći napad na Bošnjake u Mostaru. Svjedok se sjeća da je pred početak napada u jednom od zapovjedništava HVO u gradu razgovarao sa pukovnikom Andabakom kojeg je zatekao u crnoj vojnoj uniformi, pod punom ratnom spremom. Na sebi je imao okačenih nekoliko ručnih bombi. "Tom prilikom mi je Andabak rekao da će se te večeri kotrljati glave", svjedočio je "LL".

I u komandi Armije BiH informirali su ga da očekuju opći napad HVO na njihove položaje. Nakon što je svjedok o tome obavijestio svoju komandu naređeno je uvođenje vanrednog stanja u španjolskom bataljonu. Španjolski svjedok je potvrdio i navode iz optužnice o hapšenju i odvođenju civilnog stanovništva na stadion Velež u Mostaru i u logor Heliodrom. Sam svjedok je, u raspravi sa patrolom HVO koja je predvodila kolone autobusa sa zarobljenim civilima, pokušao to spriječiti, ali nije uspio. Uspio je video-kamerom zabilježiti transport uhapšenih civila ali do dana svjedočenja nije pronašao tu kasetu u španjolskom vojnom arhivu. Ostalo je samo obećanje i nada da će kaseta biti dostavljena do kraja suđenja Mladenu Naletiliću Tuti i njegovom podređenom zapovjedniku u Kažnjeničkoj bojni HVO Vinku Martinoviću Šteli.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je odgovarajući na pitanja obrane pojasnio da je glavni izvor informacija koje je o Tuti prikupio tokom večere u kući pukovnika Andabaka, ustvari čuo od samog Tute. Te je informacije svjedok provjerio na više adresa HVO, koje je odbio navesti, i utvrdio da su istinite. Na pitanje advokata obrane da li je Tuta tokom večere konzumirao alkoholna pića, svjedok je odgovorio da je to sigurno činio nakon večere i da se ostalih detalja ne sjeća.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 78

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje admirala Miodraga Jokića
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Boriti se - ili umreti - u Mostaru: svedočenje britanskog novinara Jeremy Bowena
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Presuda trojici optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Blizanci Predrag i Nenad Banović prvi put pred sudijama
SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Preciziranje optužnice protiv generala Rahima Ademija
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Mitar Vasiljević se brani neznanjem: unakrsno ispitivanje optuženog od strane tužioca