HomeNASTAVAK SUĐENJA ZA MOSTARSKE ZLOČINE
Rasprava uoči početka dokaznog postupka obrane na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli." Obrana Mladena Naletilića traži da se dio svjedoka sasluša u Mostaru, kao i da se nekima odobre zaštitne mjere i tzv. "slobodan prolaz"

Mladen Naletilić Mladen Naletilić "Tuta" i Vinko Martinović "Štela" u sudnici Tribunala

Dokazni postupak obrane Mladena Naletilića Tute, bivšeg zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO i njegovog podređenog Vinka Martinovića Štele započet će u ponedjeljak 25.ožujka/marta uvodnom riječju Tutinog advokata Krešimira Krsnika. Štelina obrana će dati uvodnu riječ kasnije, kad počne izvoditi svoje dokaze.

Strane u postupku, uključujući optuženike, našli su se danas u sudnici kako bi razjasnili detalje o toku dokaznog postupka obrane kao i o njezinim svjedocima. Suci će, na temelju zahtjeva koje su danas čuli, u skoro vrijeme morati odlučiti o više pitanja vezanih za svjedoke Tutine obrane. Kao prvo, hoće li neki od njih svjedočiti na takozvanim izvanraspravnim saslušanjima (bez prisustva sudaca), kao što je, u cilju uštede vremena sudaca, svjedočilo više svjedoka tužitelja. Obrana Naletilića, međutim, traži da se takvi svjedoci ispitaju u Mostaru, čemu se optužba oštro protivi. Sud će, nadalje, morati odlučiti hoće li i kojim svjedocima obrane odobriti zaštitne mjere, kao i takozvani "slobodan prolaz", dakle garancije da neće biti uhapšeni u slučaju da dođu svjedočiti u Den Haag.

Naletilićeva obrana je nadalje navela da se u Bosni i Hercegovini vode dva postupka za zločine za koje Tribunal optužuje Tutu (za slučaj sela Sovići te za zatočenike u Policijskoj stanici Široki Brijeg), ali se, kako tvrdi obrana, u tim optužnicama uopće ne spominje Naletilić. Da li takve optužnice mogu biti važne za dokazivanje Tutine nevinosti za te događaje pokazat će se kad obrana i sud dobiju detaljnije informacije o tim slučajevima.

Iz današnjeg saslušanja nije jasno koliko će ukupno svjedoka izvesti obrane dvaju optuženih - najavljeno je samo 38 svjedoka za drugo-optuženog Štelu. Konačni broj će djelomično ovisiti o odlukama sudaca o saslušanjima u Mostaru, ali i tome da li će obrana uvažiti današnju sugestiju sudaca da se manje bavi općim okolnostima sukoba, a više optužbama za konkretne slučajeve progona, mučenja i nehumanog postupanja za koje je optužen Tuta.

Tužitelj je prezentaciju svojih dokaza završio prije dva mjeseca, 24. siječnja/januara 2002. Kroz iskaze 73 svjedoka - bivših bošnjačkih zatočenika HVO, lokalnih i stranih političara te bivših pripadnika Kažnjeničke bojne i UNPROFOR, tužitelj je dokazivao da je Tutina jedinica višestruko kršila međunarodno humanitarno pravo. Počev od, kako je dokazivao tužitelj, protjerivanja Bošnjaka iz njihovih stanova u Mostaru, preko korištenja zatočenika kao živih štitova i za prisilni rad, do nezakonitih napada na naselja, ubojstava i pljačke imovine .

Suđenje je započelo 10. rujna/septembra 2001 pred sudskim vijećem koje vodi kineski sudac Liu Daqun/Daćun, a čine ga još dvije ad-litem (dopunske) sutkinje Maureen Clark/Morin Klark iz Irske i Fatoumata Diarra/Fatumata Diara iz Malija.

Na temelju haške optužnice, Naletilić (55) je, nakon trogodišnjeg pritvora u Hrvatskoj, izručen Tribunalu u ožujku/martu 2000, dok je Štelu (38) Hrvatska izručila u kolovozu/augustu 1999. Oba optuženika su se izjasnili nevinim po svim točkama optužnice koja im na teret stavlja zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 94

SUĐENJE ZA SREBRENIČKE ZLOČINE: Ponovno izjašnjavanje "srebreničke trojke" oficira VRS
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Nastavak suđenja za zločine HVO u Mostaru
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Kako su Sarajlije prepoznavale "zvižduk smrti"
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VLASENICI: Desetkovana optužnica protiv Dragana Nikolića, zvanog "Jenki"