HomeMOSTAR JE TREBAO POSTATI GLAVNI GRAD HERCEG-BOSNE
Svjedočenje Martina Garoda, bivšeg europskog administratora Mostara, na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli"

Martin Garrod, svjedok na suđenju Mladenu Naletiliću Martin Garrod, svjedok na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli"

"Totalno uništenje" istočnog dijela Mostara bilo je dio strategije HVO za preuzimanje kontrole nad cijelim gradom "koji su željeli vidjeti kao glavni grad Herceg-Bosne", rekao je Martin Garod/Garrod, penzionirani britanski general i bivši administrator Mostara ispred Europske unije, u svjedočenju na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli".

Bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne "Tuta" i njegov podređeni "Štela" optuženi su za protjerivanje Bošnjaka iz grada, zlostavljanje zatočenika, ubojstva, napade i pljačke koje su izvršili pripadnici Kažnjeničke bojne. Garrod nije ima puno saznanja "iz prve ruke" o ulozi dvojice optuženih, ali je opisao opće stanje u gradu kad je u ljeto 1993. u njega došao preuzeti Europsku promatračku misiju (ECMM). "Niti jedna zgrada u istočnom dijelu grada nije ostala neoštećena. HVO je bez prestanka granatirao bošnjački dio grad", rekao je svjedok i dodao kako je većina civila živjela u podrumima, bez struje i vode.

Agresija HVO na istočni Mostar, uključujuću protjerivanje tisuća Bošnjaka iz Zapadnog Mostara, morala je biti dobro "organizirana i planirana", zaključuje Garrod: "Takve operacije zahtijevaju pažljivo planiranje i dobru logistiku."

U okvir tih "pažljivo planiranih" operacija ulaze i djela koja se stavljaju na teret Tuti i Šteli, dokazuje optužba. Kroz Garrodovo svjedočenje, tužitelj je dokazivao da se na djelovanje pripadnika Kažnjeničke bojne ne može gledati kao na akcije nekontroliranih elemenata: "Postojala je jaka politička kontrola nad akcijama HVO", kaže bivši mostarski administrator

Na ručku kod gradonačelnika Širokog Brijega, Sir Garrod je u augustu 1993. sreo Tutu koji mu je, kako je svjedočio, ispričao da je prije rata živio u inozemstvu gdje je vodio kazina. Tuta je, također, izrazio bojazan od stvaranja islamske fundamentalističke države u Bosni, na što je Garrod rekao da su ga zapovjednici u Armiji BiH - s kojima je razgovarao "uz šljivovicu" - uvjeravali da ne žele takvu državu. "Mislim da Tutu nisam razuvjerio", dodao je Garrod koji kaže da je optuženi bio veliki obožavatelj Mate Bobana, tada predsjednika Herceg-Bosne kojeg je Garrod opisao kao "tvrdolinijaša."

Tužitelj dokazuje da djelovanje Kažnjeničke bojne nije bilo kontrolirano samo s političkog vrha Herceg-Bosne, već i da su događaji u Mostaru bili pod utjecajem susjedne Hrvatske. "Vlada RH, uključujući Franju Tuđmana i Gojka Šuška, je imala vrlo snažan utjecaj na događaje u BiH", kazao je britanski svjedok opisujući kako je, na primjer, raspuštanje logora Dretelj osigurao tadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić, nakon što se međunarodna zajednica uznemirila zbog hercegovačkih logora za Bošnjake.

Advokati obrane Tute i Štele su tokom glavnog iskaza svjedoka često prigovarali na relevantnost njegovog svjedočenja, tvrdeći da nije jasno da li bivši administrator Mostara svjedoči o svojim političkih mišljenjima ili činjenicama. Obrana, prije svega tvrdi da on, bez obzira na više od pet godina rada u Mostaru, ne može svjedočiti o događajima iz 1993, koji su relevantni za optužnicu, zato što je te godine u Mostaru boravio samo tri mjeseca. Garrod je, naime, krajem 1993. i početkom 1994. radio kao vođa regionalnog centra ECMM u Zenici. Tamo je istraživao masakr nad Bošnjacima u Stupnom Dolu, o čemu je pred Tribunalom svjedočio na suđenju političkom vođi HVO u Srednjoj Bosni, Dariju Kordiću.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 86

SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Počelo suđenje Radoslavu Brđaninu i generalu Miomiru Taliću
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Završen dokazni postupak optužbe na suđenju za mostarske zločine
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Stradanja djece u opkoljenom i granatiranom Sarajevu