HomeUSKRS 1993. U MOSTARU
Svjedoci optužbe na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli potvrđuju navode optužnice o direktnoj umiješanosti vojske Republike Hrvatske u sukobe na području Mostara 1993. godine

Uskršnji prijem za lokalne političke i vjerske dužnosnike u mostarskom hotelu "Ero", 10. aprila 1993., nenajavljeno su, svojim prisustvom, udostojila tri visoka gosta: tadašnji ministar odbrane Republike Hrvatske Gojko Šušak , predsjednik tzv. Herceg-Bosne Mate Boban, kao i "general" Mladen Naletilić Tuta. Bivša Mostarka, koja je i sama bila uzvanica na tom prijemu, opisala je haškim sudijama kako je izgledao njihov dolazak i šta se zatim događalo.

Visoki gosti ušli su u hotelsku dvoranu s podignutim rukama u znak fašističkog pozdrava i uzvicima: "Za dom spremni!" i "Bog i Hrvati!" Njihovim su ulaskom prekinuti razgovori uzvanika, koji su se većinom okupili oko novih gostiju. "U toj maloj prostoriji mogla sam jasno čuti o čemu razgovaraju", kazala je zaštićena svjedokinja "V". Šušak je pitao Jadranka Prlića, tadašnjeg premijera Herceg Bosne, ima li na računu dovoljno novaca i naglasio da treba da traži, ako mu treba još, ispričala je svjedokinja. Hrvatski je ministar, navodi ona, potom rekao kako ce istjerati Muslimane iz grada i stvoriti etnički čist Mostar.

U razgovor se uključio u "general" Tuta, kako su ga zvali prisutni, hvališući se uspjesima svoje Kažnjeničke bojne na području Gornjeg Vakufa. Loše su govorili o Muslimanima i nazivali ih pogrdnim imenima "balije", u čemu su se, po svjedokinji, posebno isticali "general" Tuta i ministar Šušak

Odbrana je pokušala osporiti da je svjedokinja mogla tako dobro čuti šta su pričali visoki vojni i politički zvaničnici Herceg Bosne .Svjedokinja "V" je odgovorila da su svi šutjeli, posebno kada je govorio ministar Šušak. Na pitanje odbrane zašto nije izrazila neslaganje sa onim što su propagirali Šusak, Prlić i Tuta, svjedokinja je kazala je da se nije usudila. Poprilično iziritirana pitanjima Tutine odbrane, ona je u jednom momentu kazala da bi se raznijela bombom na banketu da ju je imala a pištoljem ubila sve one koji su širili nacionalizam. To bi, kazala je, uradila i danas, jer ne podnosi "fašistički govor".

Drugi svjedok, pod pseudonimom "U", potvrdio je navode optužbe o postojanju koncentracionih logora za mostarske Bošnjake, nehumanom odnosu pripadnika HV i HVO prema zatočenicima i direktnom sudjelovanju jedinica regularne Hrvatske vojske u sukobima na području Mostara .

U logor Heliodrom svjedok je odveden 30. juna 93 godine zajedno sa oko 100 do 150 ljudi koji su živjeli u njegovom susjedstvu. Tu je, tvrdi, svakodnevno viđao pripadnike regularne vojske Republike Hrvatske, primjerice vojnike Prve i druge gardijske brigade. Posebno aktivna , tvrdi svjedok "U", bila je jedinica iz Osijeka čijeg se naziva nije mogao sjetiti. Opisao je kako su jednog dana pripadnici ove osječke jedinice uz pomoć artiljerije pokušavali da presjeku neku za Armiju BiH veoma važnu komunikaciju, kod mjesta Blagaj. Svjedok tvrdi kako je čuo da su Osječani tog dana imali oko 50 poginulih, te da su se nakon toga povukli .

Zatvorenike Heliodroma su, kazao je svjedok, na prve borbene linije prisilno odvodili pripadnici HVO i Hrvatske vojske i tjerali ih da kopaju nove ili uređuju već postojeće rovove. Suđenje Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli će se do kraja ove sedmice odvijati se po promijenjenom rasporedu, kako bi se Tuti omogućio odlazak kod zubara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 71

SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Potpisana nova optužnica
IZJAŠNJAVANJE SEFERA HALILOVIĆA: General Halilović najavljuje da ce sarađivati sa tužilaštvom
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Visoki gosti iz Zagreba na uskršnjem banketu u Mostaru
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Gdje su završili i kako su nađeni "nestali" građani Višegrada
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Novo svjedočenje o nečovječnom postupanju