HomeNAPAD "TUTIĆA" NA SOVIĆE
Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane iz Sovića svjedočio kako su "Tutići" napali selo 17. aprila 1993 i odveli u zarobljeništvo bošnjačke muškarce - Ovim iskazom započelo izvanraspravno saslušanje svjedoka optužbe

Postupak protiv Mladena Naletilića "Tute" i Vinka Martinovića "Štele" - optuženih za zločine u području Mostara - započeo je danas izvanraspravnim saslušavanjem svjedoka optužbe, što je novina u proceduri na Haškom tribunalu. Ovaj dio dokaznog postupka ne vodi se uz prisustvo sudaca, već njihovog pravnog zastupnika, a transkripti iskaza svjedoka će biti uvršteni u dokazni materijal kad počne glavna rasprava, najesen.

Prvi svjedok, zaštićen pod pseudonimom "A", bivši je pripadnik Teritorijalne obrane iz sela Sovići, koji je opisao napad "Tutića" - kako su se nazivali vojnici pod zapovjedništvom Mladena Naletilića "Tute" – na njegovo selo u blizini Jablanice. Ujutro 17. travnja/aprila 1993. napad je počeo granatiranjem sela, a završio je zatvaranjem 75 Bošnjaka u seosku školu. "Nekoliko dana kasnije četiri čovjeka su streljana ispred škole, među njima i moj brat", ispričao je svjedok.

"Tuta", bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne (KB), i "Štela", zapovjednik jedinice "Mrmak" unutar KB, optuženi su da su individualno i kao zapovjednici odgovorni za niz zločina počinjenih nad Bošnjacima u općinama Jablanica i Mostar 1993. godine. Naletilić se tereti da je zapovijedao napadom na Soviće, a svjedok navodi da ga je vidio u selu dan nakon napada.

Zarobljenici iz Sovića bili su prvo odvedeni u zatočeništvo u Ljubuški, a potom su, do početka 1994., držani u Heliodromu kod Mostara, gdje je HVO zatočio između tri i pet tisuća ljudi, rekao je svjedok. Tužitelj je, u svjedokovu iskazu, posebno naglašavao detalje o maltretiranju zatočenika - od udaranja prilikom zarobljavanja, do višemjesečnih odvođenja na kopanje rovova na linije fronta gdje su neki zatočenici ubijeni. Napadi na sela i okrutan tretman zatočenika, uključujući ubojstva i deportacije, kvalificiraju se kao zločini protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tokom zatočeništva u Heliodromu - gdje je, kako navodi svjedok A, bila Naletilićeva baza - zarobljenici su korišteni za razne vrste prisilnog rada. To je uključivalo kopanje rovova, radove na tuđim kućama, ali i pljačku stanova u Mostaru. "Vojnici HVO bi provalili u stan i nama naređivali što moramo iznijeti van...bila je to pretežno bijela tehnika i namještaj", ispričao je svjedok "A".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 65

SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Predaja i prvo pojavljivanje pred Tribunalom generala Rahima Ademija
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Prva svjedočenja o zločinima HVO u području Mostara
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Psihološki portret Damira Došena
SUĐENJE ZA MASAKR U AHMIĆIMA: Rasprava o žalbama petorice osuđenih