HomeTUTA NALETILIĆ NEĆE BITI ISPITAN POMOĆU "DETEKTORA LAŽI"
Suci odbili zahtjev Naletilića da ga se ispita uz pomoć poligrafskog testa kojeg suci ocjenjuju "nepouzdanom" metodom utvrđivanja istine

Mladen Naletilić Tuta u sudnici TribunalaMladen Naletilić Tuta u sudnici Tribunala

Zahtjev optuženog Mladena Naletelića Tute da bude ispitan pomoću detektora laži odbijen je uz napomenu sudaca da to nije pouzdana metoda utvrđivanja istine. Naletilić, koga je Hrvatska predala Tribunalu 21. ožujka/marta ove godine, već je na prvom pojavljivanju pred sudom tražio "da mu se odobri detektor laži...pa ako negdje postoji krivica onda će se to pokazati".

On se tada usmeno izjasnio nevinim po svim točkama optužnice koja ga tereti za zločine nad Bošnjacima u području Mostara. Suci su sada, na njegove daljnje zahtjeve da ga se ispita uz pomoć detektora laži, donijeli i pisanu odluku u kojoj zaključuju da "poligrafski testovi ne mogu pouzdano ukazati na vjerodostojnost" iskaza.Oni podsjećaju da optuženi koji se žele osobno izjasniti o optužbama mogu sjesti u klupu za svjedoke tokom dokaznog postupka obrane ili dati izjavu pred sucima na početku suđenja.

"U krajnjoj liniji, o vjerodostojnosti svjedoka i optuženog odlučuju suci, a poligrafski dokazi - prema znanstvenim i pravnim ocjenama - u tome im ne bi bili od materijalne koristi", kaže se u sudskoj odluci u kojoj se dodaje da je "Tribunal dužan snositi troškove samo onog pravnog zastupanja koje je neophodno i razumno".

Suđenje Naletiliću, bivšem zapovjedniku Kažnjeničke bojne, i suoptuženom Vinku Martinoviću Šteli, bivšem zapovjedniku 'anti-terorističke' grupe "Mrmak" koja je bila dio te bojne/pukovnije, trebalo bi započeti u prvim mjesecima sljedeće godine. Oni su optuženi po načelu osobne i zapovjedne odgovornosti za ubojstva, mučenja i okrutna postupanja "počinjena u okviru rasprostranjene kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka" 1993. i 1194. godine. Na predstojećoj pred-raspravnoj konferenciji 7. prosinca/decembra, Naletilić i Martinović će se izjasniti o naknadno unesenoj optužbi da su izlagali Bošnjake "opasnom i ponižavajućem radu" i time počinili teške povrede Ženevskih konvencija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 34

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Samo deset svedoka odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Stradanja zatočenika fočanskog KP Doma
TRIBUNAL: "Slučaj Milošević" na diplomatskom seminaru u Tribunalu
TRIBUNAL: Mladen Naletilić Tuta neće biti podvrgnut detektoru laži