HomeTUTA I ŠTELA POČINITELJI ETNIČKOG ČIŠĆENJA
Optužba je, u uvodnoj riječi na suđenju za zločine u Mostaru i okolici, najavila kako će dokazivati da su Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela bili u među najvažnijim akterima progona Bošnjaka u Hercegovini

Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela bili su "jedni od glavnih počinitelja kampanje progona Bošnjaka" u Hercegovini, zaključio je danas u svojoj uvodnoj riječi tužitelj Kenneth Scott (Kenet Skot). Optuženog Naletilića, zapovjednika HVO brigade poznate pod imenom "Kažnjenička bojna", i Martinovića, koji je zapovijedao manjom jedinicom u sastavu te bojne, tužitelj tereti da su - umjesto da kazne zločine - i osobno sudjelovali u zlostavljanju zatočenih Bošnjaka i time davali "vrlo loš primjer" podređenim vojnicima.

Pripadnici "Kažnjeničke bojne" - "vrlo agresivni" i često odabirani za "prljave poslove" - sudjelovali su u napadima HVO u području Jablanice, Stoca i Mostara, uključujući sam grad Mostar. Tu su izvršena "masovna protjerivanja i zatočavanja praćena ubojstvima, zlostavljanjima i pljačkom", rekao je tužitelj Kenneth Scott koji navodi da se nije radilo o izoliranim incidentima, već o "sistematskom obrascu etničke, vjerske i političke diskriminacije." "Deseci tisuća Bošnjaka bili su protjerani iz svojih domova u tom području", navodi tužitelj. Optužba će posebnu pažnju posvetiti zlostavljanjima Bošnjaka u logoru Heliodrom i drugim mjestima odakle su, kako se navodi, pripadnici Kažnjeničke bojne i optuženi osobno odvodili zatočenike na linije fronte da kopaju rovove i služe kao živi štitovi.

Kenneth Scott posebno ističe da su napadi koje je HVO pokrenuo u Hercegovini 17. travnja/aprila 1993. bili koordinirani s ofenzivom pokrenutom dan ranije u Srednjoj Bosni: "Nakon što je u ožujku/martu 1993, vođa bosanskih Hrvata Mate Boban uputio Bošnjacima ultimatum da se stave pod kontrolu HVO u određenim općinama", HVO snage su započele napade "s ciljem da uspostave etnički homogeni prostor u dijelovima Bosne i Hercegovine." Haški tribunal je dosad proveo pet suđenja za zločine počinjene tokom HVO ofenziva u Srednjoj Bosni i donio niz okrivljujućih presuda, podsjetio je tužitelj i zaključio da su Tuta i Štela bili dio "istog plana s istim ciljevima."

Optužba također ističe da je "djelovanje HVO aktivno podržavala Hrvatska vojska" i na temelju toga će dokazivati da je sukob HVO i Armije BiH bio međunarodnog karaktera. "Naletilić je imao direktne veze s Hrvatskom kuda je redovno odlazio, a često se i u Hercegovini sretao s tadašnjim hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom", kaže Scott.

Prije uvodne riječi optužbe, Tutin advokat Krešimir Krsnik tražio je da se početak suđenja odgodi za dva mjeseca kako bi obrana proučila niz novih dokumenata koje je optužba dostavila posljednjih dana. Dok obrana tvrdi da će, ako ne dobije dodatno vrijeme za pripremu, biti dovedena u pitanje pravičnost suđenja, tužitelj smatra da je sve objelodanio u roku predviđenom pravilima te zaključio da advokat obrane traži "da ga se spasi od njega samog". Suci su odbili odgoditi početak suđenja, ali će razmotriti kompromisni prijedlog Šteline obrane da se pauza u postupku načini nakon što optužba izvede prvih deset svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 69

SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Tuta i Štela na čelu mostarske kampanje HVO
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Četiri svjedočenja o streljanju na obali Drine kraj Višegrada
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Optuženi nisu naterani da učestvuju u sistemu terora