HomeVASILJEVIĆ PODMETNUO TUĐU NOGU
Poređenjem rendgenskih snimaka načinjenih u Užicu i Hagu, vještak optužbe osporio alibi Mitra Vasiljevića

Sve preživjele žrtve žive lomače u višegradskoj Pionirskoj ulici tvrde da su vidjele Mitra Vasiljevića na mjestu zločina, u različitim razdobljima 14. juna 1992. Svi tvrde su vidjeli kako je Vasiljević napisao potvrdu da su Bošnjaci iz sela Koritnik pod njegovom zaštitom. Svi se slažu da je Vasiljević bio sa Milanom Lukićem i drugima kada su došli da opljačkaju žrtve zatvorene u kući Jusufa Memića, kao i da je bio prisutan kada su žrtve prebačene u kuću Adema Omeragića. Oni koji su pobjegli prije nego je kuća zapaljena, ili su iskočili kroz prozor goruće kuće, svjedočili su da je Mitar Vasiljević baterijskom lampom osvjetljavao ljude koji su pokušavali da pobjegnu, dok Milan Lukić pucao za njima.

Vasiljević se, pak, brani alibijem. Tvrdi da tog dana nije bio na mjestu zločina - već u bolnici. U izjavi koju je, prije početka suđenja, dao istražiteljima, tvrdio je da je upravo 14. juna 1992. pao sa konja, a da je onda konj pao na njega i slomio mu nogu. Vasiljević također tvrdi da je istoga dana prebačen u bolnicu u Užicu, gdje je ostao dulji period, jer je tri nedjelje nakon početka liječenja dospio u nervnu krizu izazvanu nedostatkom alkohola, te je prebačen na psihijatrijski odjel. Odbrana je kao dokaz alibija priložila rendgenske snimke iz užičke bolnice, na kojima se vidi lom noge. Priložena je i povijest bolesti iz koje slijedi da je optuženi u Užicu najprije liječio slomljenu nogu, a potom bio prebačen na psihijatrijski odjel iste bolnice, te, prema tome, nije mogao biti učesnik u pomenutom zločinu.

Na kraju svog dokaznog postupka optužba je na klupu za svjedoke pozvala belgijskog vještaka sudske medicine, profesora Ivana/Yvan de Grave, koji je u augustu ove godine u pritvorskoj jedinici tribunala pregledao Vasiljevića i ponovo snimio njegovu lijevu potkoljenicu. Snimci iz pritvora nedvojbeno pokazuju, rekao je De Grave, značajne razlike u odnosu na "užičke snimke" koje je predočila Vasiljevićeva odbrana. Prema vještaku optužbe, "ne postoji razumna mogućnost da se radi o snimcima noge iste osobe." Da je Vasiljević pokušao da sudu podmetne neku tuđu nogu ukazuje, pored ostalog, i činjenica da je naljepnica sa njegovim imenom i datumom 14. jun 1992. – prelijepljena preko jedne, ili čak više, pređašnjih naljepnica na istom "užičkom snimku." Još jedna primjedba doktora De Grave odnosila se na povijest bolesti koju je predočila odbrana, a u kojoj nije upisan ni datum ni sat navodne Vasiljevićeve povrede.

Svjedočenjem dr De Grave okončan je dokazni postupak optužbe. Suđenje Mitru Vasiljeviću će se nastaviti 22. oktobra ove godine kada će odbrana otpočeti iznošenje svojih dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 73

TUŽILAŠTVO: Slobodan Milošević optužen za zločine u Hrvatskoj
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU ĆELEBIĆI: Nove kazne za trojku iz logora Ćelebići
SUĐENJE ZA ZLOČINE U PRIJEDORSKIM LOGORIMA:Vreme suza i kajanja u sudnici Haškog tribunala
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Da li je Mitar Vasiljević podmetnuo sudu tuđu nogu?