HomeVASILJEVIĆA UHAPSILI ZAKUPCI NJEGOVE KUĆE
Svjedočenje Mitra Vasiljevića na početku dokaznog postupka odbrane na suđenju za zločine u Višegradu. Vasiljevića su, u januaru 2000., uhapsili francuski pripadnici SFOR kojima je on prethodno iznajmio svoju novosagrađenu kuću

Petnaest godina nakon početka gradnje, Mitar Vasiljević je radove na porodičnoj kući kraj Višegrada priveo kraju 1999. godine. Tek dovršenu kuću izdao je pripadnicima francuskog bataljona SFOR stacioniranog u Višegradu. Nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 2000., pripadnici istog bataljona uhapsili su Vasiljevića po osnovu zapečaćene optužnice Haškog tribunala. Opisujući danas ovaj događaj na početku svjedočenja u svoju odbranu, Vasiljević je zaplakao zbog činjenice da nijedan dan nije živio u svojoj novoj kući.

Mitar Vasiljević optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, zbog učešća u ubojstvu pet Bošnjaka na obali Drine, blizu sela Sase, 7. juna 1992. godine, kao i zbog toga što je, prema navodima optužbe, bio sudionik u ubojstvu više od 65 Bošnjaka koji su 14. juna 1992. živi zapaljeni u višegradskoj Pionirskoj ulici. Za isti zločin optuženi su i Milan i Sredoje Lukić koji su, međutim, još uvijek u bjegstvu.

Vasiljevićev branilac Vladimir Domazet je u svojoj uvodnoj riječi istakao da je optuženi aprila 1992. mobiliziran u jedinice teritorijalne odbrane i raspoređen u selo Prelovo na poslove kuhara. Za ubojstvo u Sasama, odbrana tvrdi da ga je počinio Milan Lukić, dok je Vasiljević bio "nevoljni promatrač" koji se na mjestu događaja zatekao slučajno i protiv svoje volje. Odbrana dalje tvrdi da Vasiljević 14. juna uveče nije ni bio u Višegradu, jer je toga dana pao s konja i slomio nogu, nakon čega je prebačen u bolnicu u Užicu, u kojoj je ostao sve do kraja jula 1992. godine.

Nakon uvodne riječi svog branioca, Mitar Vasiljević je sa optuženičke prešao na klupu za svjedoke. Svjedočenje u vlastitu odbranu započeo je opisom svog životnog puta "siromašnog djeteta iz časne porodice", koji je imao tu nesreću da ga uhapse zakupci njegove rođene kuće. Svjedočenje Mitra Vasiljevića nastavlja se u četvrtak, 25. oktobra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 75

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje generala Pavla Strugara
ŽALBENO VEĆ U SLUČAJU "KUPREŠKIĆ I OSTALI: Oslobađajuća presuda trojici optuženih za masakr u Ahmićima
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predsjednik prvo tuče, a onda se izvinjava
DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE NA SUĐENJU ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Suze i žaljenje optuženog Mitra Vasiljevića