Home"SVA TA TIJELA DONIJELA JE RIJEKA DRINA"
Svjedočenje Amora Mašovića, predsjednika Državne komisije za pronalaženje nestali u BiH, o rezultatima ekshumacija masovnih grobnica u koje su zakopane višegradske žrtve

Na četrnaest lokaliteta u općinama Višegrad, Sokolac i Rogatica su protekle i ove godine ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 311 osoba. Da sada, identificirane su 152 ekshumirane žrtve, od kojih su sve osim jedne bili Bošnjaci.

Ove je podatke, svjedočeći na suđenju Mitru Vasiljeviću - optuženom za zločine u Višegradu - pred Haškim tribunalom iznio Amor Mašović, predsjednik Državne komisije BiH za pronalaženje nestalih lica. Masovne grobnice u području Sokolca i Rogatice su, po njemu, relevantne za ovaj slučaj zato što žrtve koje su iz njih ekshumirane najvećim dijelom potiču sa područja Višegrada, dok je samo manji broj žrtava bio iz Rogatice.

Prije Mašovića, na suđenju Mitru Vasiljeviću je svjedočio Mevsud Poljo, koji je u ljeto 1992, nizvodno od Višegrada, učestvovao u vađenju leševa koji su plutali Drinom. Tokom juna i jula 1992. Poljo i ostali koji su učestvovali u tom mučnom poslu izvadili su iz rijeke između 170 i 180 tijela, što je prema njegovom svjedočenju bila tek petina ukupnog broja leševa koji su plutali niz Drinu. Pošto bi ih izvadili iz rijeke i pretresli u potrazi da dokumentima ili drugim predmetima od pomoći za identifikaciju, sahranjivali su ih na licu mjesta, u grobnicu iskopanu na obali rječice Žepe, u blizini sela Slap. Prošle godine, ekshumirane su dvije masovne grobnice na toj lokaciji, iz kojih su izvađeni posmrtni ostaci više od 120 žrtava. "Sva ta tijela donijela je rijeka Drina" - rekao je pred sudom Mašović, svjedočeći o rezultatima ekshumacije lokacija Slap 1 i Slap 2. Poljo i drugi svjedoci koji su u tome učestvovali, potvrdili su da je velik broj iz Drine izvađenih tijela bio masakriran ili sa teškim povredama izazvanim mučenjem koje je prethodilo egzekuciji.

Tokom Mašovićevog svjedočenja tužitelj je prikazao film o ekshumaciji jame Paklenik, u općini Rogatica, gdje su pronađena 73 tijela. Prema Mašoviću, radi se o posmrtnim ostacima više od pedeset osoba iz Višegrada, koje su autobusom dovedene do te lokacije i strijeljane. Ostali su ubijeni na drugim mjestima i zatim kamionima dovezeni do jame. Većina žrtava iz Višegrada je identificirano zahvaljujući svjedočenju jedinog preživjelog koji je uspjeo pobjeći.

Na području općine Višegrad je, prema Mašoviću, prijavljeno više od 800 nestalih osoba. Svi nestali, osim jednog, su Bošnjaci. Međutim, Mašović je uvjeren da je stvarni broj nestalih znatno veći, jer su u nekim slučajevima nestale čitave obitelji, tako da nije bilo nikoga ko bi mogao prijaviti njihov nestanak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 71

SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Potpisana nova optužnica
IZJAŠNJAVANJE SEFERA HALILOVIĆA: General Halilović najavljuje da ce sarađivati sa tužilaštvom
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Visoki gosti iz Zagreba na uskršnjem banketu u Mostaru
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Gdje su završili i kako su nađeni "nestali" građani Višegrada
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Novo svjedočenje o nečovječnom postupanju