HomeVASILJEVIĆ SE IZJASNIO DA "NIJE KRIV" ZA MASOVNA UBOJSTVA
Spuštene glave, Vasiljević je četrnaest puta - nakon čitanja svake točke optužnice - izgovorio da - "nije kriv"

Mitar Vasiljević u sudnici TribunalaMitar Vasiljević u sudnici Tribunala

Mitar Vasiljević izjasnio se danas nevinim za optužbe da je sudjelovao u masovnim ubojstvima i mučenju Bošnjaka u Višegradu.

Vasiljević je uhapšen u utorak i istog dana prebačen iz BiH u haški pritvor. S njegovim hapšenjem je objavljeno i postojanje, dotad "zapečaćene", haške optužnice za Višegrad. Danas je prvi put izveden pred suca Haškog tribunala kako bi se izjasnio o optužnici koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Spuštene glave, Vasiljević je četrnaest puta - nakon čitanja svake točke optužnice - izgovorio da - "nije kriv."

Optuženik je, navodi tužitelj, bio pripadnik paravojne jedinice "Beli orlovi." Od travnja/aprila 1992. do listopada/oktobra 1994. godine "pripadnici te jedinice počinili su desetke, ako ne i stotine, zločina u području Višegrada, uključujući ubojstva, mučenja, premlaćivanja i uništavanja imovine" ne-srpskog stanovništva, ističe se u optužnici.

Tužitelj navodi da je ovaj optuženik izravno sudjelovao u masovnom ubojstvu 135 bošnjačkih civila. Vasiljević i još neki pripadnici njegove jedinice dva puta su izvršili masovni zločin nad bošnjačkim civilima, zapalivši kuće u koje su zatvorili žrtve, većinom žene, djecu i starce. Zbog sudjelovanja u tim zločinima, Vasiljević je optužen za istrebljenje i progon na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama.

Tužitelji su danas najavili da su spremni obrani odmah dostaviti popratni dokazni materijal vezan uz ovu optužnicu, no te će pred-raspravne aktivnosti započeti tek kad Vasiljević imenuje stalnog branitelja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm