HomeOTPEČAĆENA HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV VASILJEVIĆA
S ovim hapšenjem, prvi put je objavljeno postojanje optužnice za zločine u Višegradu

Mitar Vasiljević, kojeg je jutros u Višegradu uhapsio SFOR, optužen je za masovna ubojstva i mučenje bošnjačkog stanovništva u tom gradu u periodu između maja 1992. i oktobra 1994. godine, izvijestio je večeras Haški tribunal.

S ovim hapšenjem, prvi put je objavljeno postojanje optužnice za zločine u Višegradu. Ona je dosad bila "pod pečatom" u skladu s praksom tužiteljstva da ne otkriva imena svih optuženika kako bi se olakšalo njihovo hapšenje.

Vasiljević je, navodi Tribunal, bio pripadnik paravojne jedinice "Beli orlovi." Tereti ga se za istrebljenje i progon zbog ubojstva "značajnog broja bošnjačkih civila, uključujući žene, djecu i starce" kao i zbog premlaćivanja, zatvaranja, teroriziranja i pljačkanja ne-srpskog stanovništva.

U optužnici se navodi da je, među ostalim, izravno sudjelovao u masovnom ubojstvu 135 bošnjačkih civila. "Vasiljević i još jedan pripadnik njegove jedinice", navodi se u optužnici, "zaključali su ljude u jednoj kući koju su potom zapalili". Vasiljević je tada, prema optužnici, lampom osvjetljivao one koji su pokušali iskočiti kroz prozore goreće kuće, a drugi je napadač na njih pucao.

Optužbe se pravno kvalificiraju kao zločini protiv čovječnosti (sedam točaka) i kršenja ratnog prava i običaja (sedam točaka).

Vasiljević je, navodi se u optužnici, rođen 1954. godine u selu Đurevići kod Višegrada. Do rata je radio kao konobar u tamošnjem hotelu Panos.

Otpečaćena optužnica odnosi se samo na Vasiljevića, no može se pretpostaviti da uključuje imena i drugih osoba koje su mogle biti uključene u zločine u Višegradu.

Na Tribunalu zasad ne mogu potvrditi kad će ovaj optuženik biti dopremljen u Hag, niti kad će biti izveden pred sudsko vijeće da se izjasni o optužbama.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm