HomeDA LI JE MLADIĆ ZNAO POREKLO MUNICIJE ZA VRS
Ratko Mladić je 1995. godine pred Skupštinom bosanskih Srba rekao da je blizu 50 odsto municije utrošene na ratovanje obezbeđeno od Vojske Jugoslavije. Bivši ministar odbrane Dušan Kovačević tvrdi da je RS "proizvela, kupila i uvezla" znatno veće količine naoružanja i municije

Dušan Kovačević, svjedok odbrane Momčila PerišićaDušan Kovačević, svjedok odbrane Momčila Perišića

Na kraju glavnog ispitivanja Dušana Kovačevića, bivšeg ministra odbrane Republike Srpske, branilac generala Momčila Perišića je predočio delove zapisnika sa skupštinske sednice iz aprila 1995. godine na kojoj je komandant Glavnog štaba Ratko Mladić podneo izveštaj o materijalnim sredstvima koja je VRS utrošila tokom rata.

Prema tom izveštaju, svega 1,49 odsto pešadijske municije koje je vojska bosanskih Srba upotrebila od početka rata do kraja decembra 1994. godine je obezbeđeno iz proizvodnje RS a blizu 50 odsto je dolazilo iz pomoći VJ. General Perišić se tereti da je kao načelnik Generalštaba VJ pružao logističku pomoć VRS čime je, po tužilaštvu, doprineo zločinima njenih pripadnika u Sarajevu i Srebrenici.

Kovačević je rekao da je Mladić sastavio izveštaj bez konsultovanja sa Ministarstvom odbrane koje je raspolagalo potpuno drugačijim informacijama da je RS "proizvela, kupila i uvezla" znatno veće količine naoružanja i municije.

Na osnovu zapisnika sa iste sednice, tadašnji ministar odbrane Ninković je ukazao da je Glavni štab trebalo da usaglasi svoje podatke sa Ministarstvom, posebno kad je reč o snabdevanju VRS municijom i gorivom kao i o angažovanju ljudstva za potrebe vojske i privrede. Mladića je "prekorio" i poslanik Branko Simić koji je rekao da je "general priznao da nema uvid u materijalno snabdevanje vojske" što je, po njemu, "nekorektno". Kovačević je danas rekao da su opštine i preduzeća koji su nabavljali sredstva za vojsku imali obavezu da o tome obaveštavaju Glavni štab ali da to "nisu činili".

Kovačević je u glavnom ispitivanju tvrdio da je VRS imala dovoljne zalihe oružja i municije do 1993. godine. Po tužiocu, međutim, VRS je 1992. i 1993. godine vodila "intenzivne borbe" u nastojanju da ostvari strateške ciljeve bosanskih Srba te je "upotrebila značajne količine municije, opreme i naoružanja".

Tužilac je danas Kovačeviću predočio zahtev načelnika Glavnog štaba VRS Manojla Milovanovića upućen načelniku Generalštaba VJ 18. jula 1993. godine. Milovanović navodi da je vojska bosanskih Srba u proteklih šest meseci bila neprestano u borbenim dejstvima nastojeći da "oslobodi vekovne životne prostore srpskog naroda", te je utrošak materijalnih sredstava bio veliki i da vojska ne može da popuni nedostatak iz svojih rezervi. Kovačević je odgovorio da je, prema njegovim podacima, VRS raspolagala municijom, a nakon toga se prešlo na zatvorenu sednicu.

Unakrsno ispitivanje Dušana Kovačevića biće završeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 461

"TAKO JE, PREDSJEDNIČE": Visoki stepen saglasnosti Karadžića i Mandića
POKVARENI TELEFONI: Da li je general Tolimir lagao generala Nikolaja
RIJEČNIK ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Deportacija se prevodi kao "slobodan protok stanovništva"
ZAVRŠNE RIJEČI: Tužilac traži najmanje 35 godina zatvora za generala Đorđevića
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Milan Lukić optužuje višegradske moćnike