HomeSVEDOK: VRS KUPOVALA ORUŽJE IZ JUGOSLAVIJE
Bivši ministar odbrane RS Dušan Kovačević na suđenju generalu Perišiću tvrdi da je VRS 1994. godine nabavljala municiju ili iz proizvodnje u Republici Srpskoj ili kupovinom od preduzeća takozvane namenske proizvodnje u SRJ

Dušan Kovačević, svjedok odbrane Momčila PerišićaDušan Kovačević, svjedok odbrane Momčila Perišića

Dušan Kovačević, bivši ministar odbrane Republike Srpske je u nastavku glavnog ispitivanja na suđenju generalu Momčilu Perišiću potvrdio da je VRS tokom 1994. godine nabavljala municiju ili "iz proizvodnje u Republici Srpskoj ili kupovinom i nabavkom iz preduzeća namenske proizvodnje u SR Jugoslaviji" sa kojima je VRS imala ugovore. Odbrana nastoji da ospori optužbe da je Perišić, kao načelnik Generalštaba VJ pružao pomoć VRS u naoružanju i municiji i tako doprineo njenim zločinima u Sarajevu i Srebrenici.

Kovačević je rekao da su Vlada ili Ministarstvo odbrane RS davali novčana sredstva Glavnom štabu da kupi municiju u SR Jugoslaviji. Ministarstvo odbrane je bilo nadležno da na graničnim prelazima carini i policiji potvrdi da je municija regularno kupljena u SRJ. Ako municija nije mogla da bude pribavljena na taj način, predsednik Republike Srpske Karadžić se, tvrdi Kovačević, obraćao tadašnjem predsedniku Srbije Miloševiću koji je obećavao da će dobiti municiju od Vojske Jugoslavije.

Po rečima Kovačevića, general Perišić je "zabranjivao haotični pristup rezervama i protivio se davanju municije iz lokalnih rezervi" jer su se time narušavale zalihe VJ. Perišić je, takođe, bio protiv isporuka iz fabrika Prvi partizan iz Uzica i Krušika iz Valjeva budući da je ta proizvodnja bila namenjena VJ. Nakon što je SRJ uvela sankcije RS, vojska bosanskih Srba se snabdevala municijom preko "lokalnih vlasti, lokalnih jedinica i raznih donatora". Takva nabavka se, tvrdi svedok, vršila "najčešće bez znanja Ministarstva odbrane i Glavnog štaba VRS".

Branilac je svedoku predočio naređenje Ratka Mladića od 23. oktobra 1993. godine čiji je cilj bio "da se uvede red u proces snabdevanja VRS". U dokumentu se, između ostalog, navodi da su sredstva "dolazila u ruke neprijatelja što je dovelo do enormnog bogaćenja pojedinaca". Kovačević je rekao da nije mogao da prihvati da "pojedinci iz VRS prodaju municiju i oružje protivničkoj strani". To je, rekao je, postala "ubitačna pojava za VRS koju niko nije hteo da ukine". Pojedinci su i danas bogati zahvaljujući takvim poslovima, rekao je svedok.

Kovačević je početkom maja 1993. godine prisustvovao zasedanju Skupštine RS na Palama, na kojoj je, uprkos intervenciji političkog vrha Srbije, odbijen Vens-Ovenov mirovni plan. Pre početka sednice, opisao je svedok, Milošević je upitao Krajišnika da li je pripremio poslanike za usvajanje plana, a ovaj je odgovorio da je "svako slobodan da odlučuje i da snosi odgovornost za svoje glasanje" na šta je Milošević uzvratio: "Dobro, dobro. Samo da ne bude gluposti". Poslanici su, međutim, odbacili plan a Milošević je napustio Pale bez pozdrava i toliko je psovao da Kovačević, kako kaže, "nije mogao da poveruje da ljudi tog ranga mogu da izgovore takve psovke".

Glavni iskaz Dušana Kovačevića biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 461

"TAKO JE, PREDSJEDNIČE": Visoki stepen saglasnosti Karadžića i Mandića
POKVARENI TELEFONI: Da li je general Tolimir lagao generala Nikolaja
RIJEČNIK ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Deportacija se prevodi kao "slobodan protok stanovništva"
ZAVRŠNE RIJEČI: Tužilac traži najmanje 35 godina zatvora za generala Đorđevića
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Milan Lukić optužuje višegradske moćnike