HomeKAKO JE REGULISANA SARADNJA VRS I VJ
Jugoslav Kodžopeljić, svedok odbrane generala Momčila Perišića, tvrdi da je 30. kadrovski centar Generalštaba VJ osnovan "radi bolje saradnje VRS i VJ". Ne zna, međutim, kako se ta saradnja odvijala pošto to za njega, kao načelnika Tehničke uprave u sektoru za logistiku, "nije bilo značajno"

Jugoslav Kodžopeljić, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuJugoslav Kodžopeljić, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

U unakrsnom ispitivanju Jugoslava Kodžopeljića, bivšeg načelnika Tehničke uprave Sektora za pozadinu pri Generalštabu VJ, tužilac je nastojao da utvrdi kakva su bila saznanja svedoka o 30. kadrovskom centru Vojske Jugoslavije.

Prema optužnici, general Perišić je osnovao 30. i 40. kadrovski centar Generalštaba VJ kako bi obezbedio oficirski kadar za vojske bosanskih i krajinskih Srba kojima je takođe pružao i logističku podršku u oružju i municiji. Tako je, tvrdi tužilaštvo, u značajnoj meri doprineo zločinima tih vojski u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Kodžopeljić je rekao da je 30. kadrovski centar bio osnovan "radi bolje saradnje VRS i VJ" ali da ne zna kako se saradnja odvijala pošto to "za njega nije bilo značajno". Tužiocu je bilo teško da u to poveruje budući da je Kodžopeljić, ukazao je, proveo šest godina u Generalštabu VJ i Sektoru za pozadinu. Trideseti kadrovski centar se, inače, pominje kao primalac sredstava – oružja i municije - u materijalnim listovima koje je branilac predočavao svedoku u glavnom ispitivanju. Po odbrani, materijalni listovi nisu dovoljno precizni budući da često ne sadrže podatke o nazivu i adresi pošiljaoca sredstava, niti su potpisani i pečatirani. Takođe, engleski prevodi, ukazivao je branilac, sadrže podatke kojih nema u originalima.

Tužilac je svedoku predočio naredbu predsednika SR Jugoslavije iz 1994. godine u kojoj se načelniku Generalštaba generalu Perišiću "daje ovlašćenje" da popunjava 30. i 40. kadrovski centar naoružanjem i vojnom opremom. To je, po svedoku, bio posao Sektora za pozadinu Generalštaba VJ. Tužilac je primetio da je Tehnička uprava na čijem se čelu nalazio svedok bila u sastavu Sektora pozadine kao i da je njena funkcija bila da obezbedi sredstva za čitavu vojsku, uključujući, po tužiocu, i 30. kadrovski centar sa čijim radom svedok, kako tvrdi, nije bio upoznat.

Nastojeći da potvrdi tačnost materijalnih listova koji su predočeni svedoku, tužilac je uporedio tekst nekih od njih sa naređenjem komandanta Prve armije VJ iz novembra 1993. godine. Naređenje je sastavljeno na osnovu rešenja načelnika Generalštaba VJ Perišića. Dokument nalaže da se "izda municija za potrebe Glavnog štaba VRS". Ista vrsta municije se navodi i u nekoliko materijalnih listova čiju je tačnost svedok osporavao. Branilac je u dodatnom ispitivanju osporavao da je rešenje po kojem se Glavnom štabu VRS izdaje municija, poteklo iz kabineta načelnika Generalštaba VJ.

Suđenje generalu Perišiću biće nastavljeno u ponedeljak posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 460

POSLIJE 15 GODINA: Haški susret holandskog pukovnika i srpskog generala
MANDIĆEVA LISTA: Biljana Plavšić je bila veći autoritet od Karadžića
(PRE)LET KA ŠEŠELJU: Od četnika do pokajnika i nazad