Home"PREMEŠTANJE SREDSTAVA" JUGOSLOVENSKE VOJSKE
Penzionisani oficir VJ Jugoslav Kodžopeljić na suđenju generalu Momčilu Perišiću opisao proceduru po kojoj su sredstva jugoslovenske vojske mogla da budu premeštena "iz jedne jedinice u drugu ili jedne Armije u drugu"

Jugoslav Kodžopeljić, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuJugoslav Kodžopeljić, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Nakon jednonedeljne pauze, dokazni postupak odbrane generala Momčila Perišića nastavljen je iskazom Jugoslava Kodžopeljića koji je 1993. godine imenovan za načelnika Tehničke uprave Generalštaba VJ. Ta uprava je, po njegovom opisu, bila "nosilac svih sredstava u nadležnosti kopnene vojske".

General Perišić se tereti da je kao načelnik Generalštaba VJ obezbeđivao materijalna sredstva i oficirski kadar za vojske bosanskih i krajinskih Srba čime je, po optužnici, doprineo zločinima njihovih pripadnika u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Sva imovina VJ je, po svedoku, dobijena od države, popisana u listama materijalnih sredstava i čuvana u skladištima ili jedinicama VJ. Da bi se ta sredstva prenela "iz jedne jedinice u drugu ili jedne Armije u drugu", pošiljalac i primalac su, rekao je Kodžopeljić, morali da popune niz dokumenata, takozvane bele, plave i roze obrasce. Svedok je detaljno objasnio ko je i kako popunjavao te obrasce. Plavi obrazac zadržava jedinica koja šalje sredstava, beli ostaje u jedinici koja prima sredstava a roze obrasci su zavedeni kod rukovodilaca skladišta koji su poslali ili primili robu.

Na mapi koju mu je predočio branilac, Kodžopeljić je označio gde su se nalazili tehnički remontni zavodi u republikama bivše Jugoslavije kao i dva zavoda u Čačku i Kragujevcu koji su bili su pod kontrolom njegove uprave. Takođe je objasnio kako je funkcionisala namenska industrija koja je bila "prilagođena i osposobljena da proizvodi sredstva naoružanja i vojne opreme po zahtevima nadležnog ministarstva". Branilac je ukazao da je pre raspada bivše države, njena ekonomija bila zasnovana na vojnoj proizvodnji. Kodžopeljić je potvrdio da je bivša Jugoslavija proizvodila i izvozila oružje u vrednosti od 2 milijarde dolara kao i da je izvoz vršen na osnovu "državnih ugovora".

Svedočenje Jugoslava Kodžopeljića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 460

POSLIJE 15 GODINA: Haški susret holandskog pukovnika i srpskog generala
MANDIĆEVA LISTA: Biljana Plavšić je bila veći autoritet od Karadžića
(PRE)LET KA ŠEŠELJU: Od četnika do pokajnika i nazad