HomeRAT PROTIV MLADIĆEVE "TAŠTINE"
Bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić je, po rečima svedoka Dragana Vukšića, uticao na Ratka Mladića da shvati da oslobađanje francuskih pilota nije "pitanje njegove taštine" već problem od čijeg rešavanja zavisi "mir u regionu"

Dragan Vukšić, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuDragan Vukšić, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Bivši načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju u Vojsci Jugoslavije Dragan Vukšić je ukazao da je general Momčilo Perišić 1994. godine naložio da se preduzmu mere kako bi se sprečili nekontrolisani letovi preko granice SRJ sa Bosnom i Hercegovinom. Bivši načelnik Generalštaba VJ je, po svedoku, naložio da se pojača radarsko posmatranje prostora a helikopterima je zabranjen let preko granice SRJ osim u humanitarne svrhe.

Vukšić je, potom, opisao ulogu generala Perišića u rešavanju krize koja je nastala kada je Vojska Republike Srpske zarobila dvojicu francuskih pilota čiji je avion oboren 30. avgusta 1995. godine iznad Pala. Po rečima Vukšića, Perišić je bio posrednik najpre u pregovorima koje je komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić vodio 1. septembra 1995. godine sa komandantom mirovnih snaga UN Žanvijeom/Janvier a potom 11. decembra sa francuskim generalom Žanom Filipom Duenom/Jean-Philippe Douin na aerodromu Batajnica u Beogradu.

Razrešenje krize je, po svedoku, postalo izuzetno značajno jer je francuski predsednik Žak Širak/Jacques Chirac uslovio potpisivanje Dejtonskog sporazuma oslobađanjem pilota. Perišić je smatrao da dolasku generala Duena treba pridati što veći značaj i priredio mu je doček uz sve vojne počasti. Međutim, kada je avion sa francuskom delegacijom sleteo na vojni aerodrom u Batajnici, ispostavilo se da je general Duen želeo da njegova poseta zadrži nezvaničan karakter pa je ostao u letelici sve dok se ne povuku vojni orkestar i počasni stroj. General je potom izašao iz aviona ali je odbio da se sastane sa Mladićem, budući da je "osumnjičen za ratne zločine". Nakon više od tri sata Perišićevog posredovanja Duen je ipak pristao da se sastane sa Mladićem.

Po rečima Vukšića, Perišićeva uloga u rešavanju krize je bila "odlučujuća" jer je optuženi general uspeo da utiče na Mladića da shvati da "nije njegova taština" najvažnija i da od razrešenja problema sa francuskim pilotima zavisi "mir u regionu". Francuski piloti su oslobođeni sledećeg dana u Malom Zvorniku.

Na kraju glavnog ispitivanja, Vukšić je ukazao da je Momčilo Perišić smenjen sa dužnosti načelnika Generalštaba VJ u novembru 1998. godine, nakon govora u kojem je rekao da "nijedna država ne sme da bude u sukobu sa celim svetom", čime je, po svedoku, izrekao "tešku osudu na račun tadašnjeg (Miloševićevog) režima". Perišiću je, potom, oduzet čin rezervnog general-pukovnika, postao je, po svedoku, "čovek koji nema prošlost" i obustavljena mu je isplata penzije.

Svedočenje Dragana Vukšića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 458

FRANCUSKI GAMBIT: Mladićeva partija šaha sa zarobljenim pilotima
"RAZVLAČENJE PAMETI": Da li su Sarajevo granatirali pantomimičari
LOGIKA PROGONA: Kako je okončan zajednički život na Palama