Home"MINORNA" OVLAŠĆENJA NAČELNIKA GENERALŠTABA VJ
Bivši predsednik Vojnog suda Radomir Gojović prihvata da je načelnik Generalštaba VJ imao ovlašćenje da utvrdi da li je počinjen prestup ili krivično delo i pod kojim okolnostima. Tvrdi, međutim, da su ovlašćenja generala Momčila Perišića u odnosu na počinioca krivičnih dela u nadležnosti Vojnog suda bila "minorna"

Radomir Gojović, svjedok odbrane Momčila PerišićaRadomir Gojović, svjedok odbrane Momčila Perišića

U unakrsnom ispitivanju bivšeg predsednika Vojnog suda u Beogradu, Radomira Gojovića, tužilac je sugerisao da načelnik Generalštaba ima ovlašćenje da formira komisiju koja će utvrditi da li je počinjen prestup ili krivično delo i pod kojim okolnostima.

Svedok odbrane generala Perišića je to potvrdio dodajući, međutim, da krivičnu istragu pokreće vojni tužilac a da postupak vodi sud. Rekao je takođe, da načelnik Generalštaba ima "minorna ovlašćenja" u odnosu na počinioce krivičnih dela koja su u nadležnosti suda.

Tužilac je potom svedoku predočio dokument u kojem načelnik Generalštaba Perišić nalaže da se "utvrdi odgovornost i reši stanje profesionalnih vojnika koji su na službi u 40. kadrovskom centru VJ", to jest u Srpskoj vojsci Krajine. Na osnovu tog naređenja je, po tužiocu, pokrenut disciplinski izviđaj protiv jednog od pripadnika VJ na službi u SVK. Gojović je rekao da je taj dokument "manjkav" i da načelnik Generalštaba VJ "ne može da raspravlja povredu discipline druge vojske".

Tužilaštvo tvrdi da je general Perišić, kao načelnik Generalštaba VJ, imao "ovlašćenje, odgovornost i stvarnu mogućnost" da istraži navode o kažnjivom ponašanju pripadnika VJ na službi u VRS i SVK i da opozove oficire kada posumnja da su "možda učestvovali" u vršenju krivičnih dela u Sarajevu, Srebrenici ili Zagrebu.

Suđenje generalu Perišiću nastavlja se 23. avgusta nakon letnje sudske pauze koju će optuženi, prema odluci većine u Pretresnom veću, provesti na privremenoj slobodi.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 462

PONAVLJANJE SUĐENJA: Zastrašivanje svjedoka neće onemogućiti pravdu
O ANĐELIMA I IGLI: Koliko topova staje na vrh jednog nebodera
NI POSAO NI UNIFORMA: Za šta su bili "poželjni" prijedorski Muslimani