Home"NEFORMALNA DRŽAVA" SVIH SRBA
Bivši komandant Srpske vojske Krajine Mile Novaković potvrdio da je Slobodan Milošević 24. septembra 1993. godine rekao da su RS, RSK i SRJ "faktički jedna država, u ovom trenutku neformalna" i ukazao na potrebu njihove političke, privredne i vojne koordinacije

Bilješke iz dnevnika Ratka MladićaBilješke iz dnevnika Ratka Mladića

U nastavku ispitivanja Mileta Novakovića, bivšeg komandanta Srpske vojske Krajine (SVK), branilac generala Perišića je predočio beleške Ratka Mladića o sastanku Slobodana Miloševića sa vojnim rukovodstvima Jugoslavije i krajinskih i bosanskih Srba, održanog 24. septembra 1993. godine u Beogradu.

Na tom sastanku, Milošević je ukazao na potrebu političke, privredne i vojne koordinacije Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i tadašnje SR Jugoslavije. Milošević je, prema Mladićevim beleškama, rekao da su RS, RSK i SRJ "faktički jedna država, u ovom trenutku neformalna". Novaković je potvrdio da su "to reči Miloševića" i da su, za njega, bile izraz "značajnog političkog opredeljenja" koje bi, u slučaju da bude realizovano, "moglo da bude veoma važno" za bosanske i krajinske Srbe. Tvrdnja o "jednoj državi" je, po svedoku, bila "ohrabrenje" za VRS i SVK.

Prema optužnici, general Perišić je odgovoran za formiranje 30. i 40. kadrovskog centra Generalštaba preko kojih su oficiri VJ upućivani na službu u VRS i SVK. Oficirima koji su se protivili odlasku u te dve vojske je, po tužilaštvu, prećeno prevremenim odlaskom u penziju. Po beleškama iz Mladićevog dnevnika, upravo je Milošević predložio da se "naredbom reši ko će da ide" u VRS i SVK a da će "ko odbije, morati da ode iz vojske". S druge strane, Novaković je ukazao da je Milošević "nastojao da umanji uključenost SR Jugoslavije u rat" i ulagao je "diplomatske napore da se sukob privede kraju".

U Mladićevoj beležnici je zabeležen i predlog da se formira "združeni Generalštab" tri vojske. Novaković tvrdi da je to bila Mladićeva ideja koja nikada nije realizovana kao i da Srpska vojska Krajine "nikada nije tretirana kao jedna od armija VJ".

Novaković je potvrdio da VJ nije imala mogućnost da "podrži pozadinsko obezbeđenje RS i RSK" i da su ministarstvo odbrane i Vlada kupovali sredstva u fabrikama u Srbiji. Po Novakoviću, novac je pristizao "iz primarne emisije" od Vlade Jugoslavije a kasnije je RSK sa rafinerijom u Pančevu, u Srbiji "napravila aranžman" da daje sirovu naftu iz Đeletovaca u zamenu za derivate. Vlada RSK je, takođe, organizovala "seču šuma" kako bi došli do sredstava.

Glavni iskaz generala Novakovića biće nastavljen sutra.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 465

BESKRAJNA PRIČA: Da li se suđenje Radovanu Karadžiću otrglo kontroli
KORIĆANSKE STIJENE: Ko je i kako uklanjao tijela žrtava masakra
ODBRANA POTCJENJIVANJEM: Generalštab nevažan, Perišić beznačajan
ZATVOR ILI ZAHVALNICA: Završne reči na suđenju hrvatskim generalima