HomeKAKO JE BEOGRAD "POPUNJAVAO ZALIHE" VOJSKE KRAJINSKIH SRBA
General Mile Novaković, bivši komandant Srpske vojske Krajine, na suđenju generalu Perišiću, "dopustio da je tačno" da se u prvoj polovini 1993. godine obratio Vojsci Jugoslavije a "verovatno i VRS" kako bi obezbedio zalihe raketa Orkan koje su dve godine kasnije korišćene u napadu vojske krajinskih Srba na Zagreb

Mile Novaković, svjedok odbrane Momčila PerišićaMile Novaković, svjedok odbrane Momčila Perišića

U nastavku unakrsnog ispitivanja tužilac je bivšem komandantu Srpske vojske Krajine (VSK) Miletu Novakoviću predočio belešku Ratka Mladića sa sastanka koji je Slobodan Milošević 8. novembra 1993. godine vodio sa predstavnicima političkog i vojnog rukovodstva SRJ, RS i RSK. Na tom sastanku, Milošević je naložio formulisanje zajedničkog ratnog plana koji je nekoliko dana kasnije uobličen pod nazivom "Plan Drina" i predviđao je "jedinstvenu upotrebu oružanih snaga srpskog naroda" u slučaju napada Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu.

Po rečima Novakovića, plan Drina nikada "nije razrađen" na nivou nižih jedinica već samo na nivou Glavnog štaba. Nastojeći da to opovrgne, tužilac je Novakoviću predočio dokument u kojem komandant jedne od brigada SVK pominje "uništenje plana Drina za upotrebu brigade". Svedok tvrdi da ta brigada nije razradila plan Drina već je neki svoj postojeći plan "prekrstila u plan Drina".

Budući da je Novaković u glavnom ispitivanju tvrdio da SVK nije dobijala gorivo i pogonska sredstva od VJ "koja ih ni za sebe nije imala dovoljno", tužilac mu je predočio unos iz Mladićevog dnevnika u kojem Milošević kaže da "vojska mora biti prioritet i da SVK treba dati 1.000 tona goriva". Novaković je potvrdio da je gorivo isporučivano SVK ali je, po njemu, nabavljano tako što je sirova nafta iz Đeletovaca u Istočnoj Slavoniji prerađivana u rafineriji Pančevo, odakle su vojsci Krajine isporučivani naftni derivati.

Tužilac je svedoku predočio još jedan unos iz Mladićevog dnevnika od 21. oktobra 1993. godine, u kojem stoji da je Milošević "naložio" da se dve jedinice VRS dodele Ličkom korpusu SVK. Novaković tvrdi da Milošević nije ništa naredio već "samo sugerisao".

General Perišić je optužen da je obezbeđivanjem oficirskog kadra za Srpsku vojsku Krajine doprineo granatiranju Zagreba koje su krajinski Srbi počinili 2. i 3. maja 1995. godine. Napad je izvršen iz višecevnog raketnog bacača Orkan. Nakon što mu je tužilac predočio dokument iz prve polovine 1993. godine po kojem Novaković od Generalštaba VJ traži rakete Orkan, svedok je "dopustio da je tačno" da se za popunu zaliha obratio Vojsci Jugoslavije a "verovatno i VRS". Novaković, inače, smatra da je napad na Zagreb bio "moralno i politički neprihvatljiv jer nisu gađani vojni ciljevi već je sistem Orkan upotrebljen neselektivno".
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 465

BESKRAJNA PRIČA: Da li se suđenje Radovanu Karadžiću otrglo kontroli
KORIĆANSKE STIJENE: Ko je i kako uklanjao tijela žrtava masakra
ODBRANA POTCJENJIVANJEM: Generalštab nevažan, Perišić beznačajan
ZATVOR ILI ZAHVALNICA: Završne reči na suđenju hrvatskim generalima