HomePAUK U "OPERACIJI PAUK"
Bivši komandant Srpske vojske Krajine Mile Novaković je pod kodnim imenom "Pauk" komandovao istoimenom operacijom u Zapadnoj Bosni za čije je izvođenje, prema tvrdnjama tužioca, tražio "logistiku i opremu" od Vojske Jugoslavije

Mile Novaković, svjedok odbrane Momčila PerišićaMile Novaković, svjedok odbrane Momčila Perišića

Nastojeći da diskredituje svedoka odbrane generala Perišića, tužilac je u nastavku unakrsnog ispitivanja bivšeg komandanta Srpske vojske Krajine (SVK) Mileta Novakovića pokrenuo pitanje njegovog komandovanja operacijom "Pauk" pred kraj 1994. i tokom 1995. godine. Novaković je, kako tvrdi, imao komandna ovlašćenja u borbenim dejstvima a operacijom je komandovao lično pod kodnim imenom "Pauk".

Novaković je najpre rekao da je operacija "Pauk" bila "humanitarne prirode" i da je njen cilj bio da se izbeglice sa teritorije autonomne oblasti Zapadne Bosne i borci lojalni Fikretu Abdiću vrate kući. Potom je potvrdio sugestiju tužioca da je jedan od ciljeva operacije bilo "dejstvo protiv Petog Korpusa Armije Bosne i Hercegovine". U operaciji su, po rečima Novakovića, učestvovale jedinice VRS, SVK, "pojedinci" iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i snage Fikreta Abdića. Vojska Jugoslavije, tvrdi, nije imala učešća u borbenim aktivnostima.

Tužilac je Novakoviću predočio sporazum iz jula 1994. godine koji je sastavljen između VRS, SVK I VJ a takođe je imao za cilj izvođenje dejstava protiv 5. korpusa ABiH. Novaković, koji je u to vreme obavljao dužnost pomoćnika vrhovnog komandanta RSK za nacionalnu bezbednost, tvrdi da takav sporazum nikada nije video.

Kao komandant "Pauka", Novaković je, prema tužiocu, imao zadatak da šalje redovne borbene izveštaje o aktivnostima sprovedenim u okviru operacije. Te izveštaje je, rekao je Novaković, slao Srpskoj vojsci Krajine, službi Državne bezbednosti Srbije i "povremeno generalštabu VJ". U poslednjem slučaju izveštaji su, tvrdi, imali oblik "obaveštenja" kako bi načelnika Generalštaba VJ "upoznao sa razvojem situacije i stanjem na terenu". Tužilac tvrdi da je Novaković od Vojske Jugoslavije tražio "logistiku i opremu" što je svedok delimično potvrdio ukazujući da je zahteve za pomoć upućivao samo kad "nije mogao da obezbedi sredstva iz Glavnog štaba SVK ili od Fikreta Abdića".

Prema fotografiji koju je tužilac predočio Novakoviću, u operaciji "Pauk" su učestvovali i Milorad Ulemek Legija koji je osuđen za ubistvo srpskog premijera Đinđića kao i Slobodan Medić Boca, predvodnik Škorpiona. Novaković je potvrdio Legijino učešće u "Pauku" ali je naglasio da Medićeva jedinica "nikada nije uvedena u borbu". Za Škorpione je, kaže, prvi put čuo "nakon rata" i "začudilo ga je" pošto je znao za sve jedinice koje su u ratu dobile "naziv po opasnim životinjama" uključujući Mambe, Kobre, Tigrove, Lavove…

Izvođenje dokaza odbrane generala Perišića nastavlja se u ponedeljak.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 466

SARAJEVO 1992.-1995.: Bespomoćna žrtva ili logor pun vojnih ciljeva
DEPORTACIJA ILI EVAKUACIJA: Ko je sve saučestvovao u etničkom čišćenju Žepe
RATNA LINGVISTIKA: Da li su vojska i policija čistili smeće u Kotor Varoši?
JEDNAKOST ORUŽJA: Šešelj hoće tužiočev bokal i staklenu čašu