HomePERIŠIĆ "BEZ AUTORITETA"
General Momčilo Perišić "nije imao autoriteta" kod kolega iz Srpske vojske Krajina i Vojske Republike Srpske, "malo se pitao", a za Mladića je bio "samo publika" - tvrdi bivši komandant krajinske vojske Mile Novaković

Mile Novaković, svjedok odbrane Momčila PerišićaMile Novaković, svjedok odbrane Momčila Perišića

Bivši komandant Srpske vojske Krajine Mile Novaković je u završnici petodnevnog glavnog iskaza ukazao da je državni i vojni vrh SR Jugoslavije, uključujući i optuženog Momčila Perišića, imao "negativan stav" prema oficirima vojske krajinskih Srba. Po Novakoviću, za državno i vojno rukovodstvo SRJ, a zarad očuvanja njihove pozicije na vlasti, "najbolja varijanta je bila da oficire i pojedince u RSK okrive za sve". A to su, kaže, i činili.

Prema optužnici, general Perišić je kao tadašnji načelnik Generalštaba VJ pružao logističku, kadrovsku, materijalnu i drugu pomoć vojskama bosanskih i krajinskih Srba čime je, po tužilaštvu, doprineo njihovim zločinima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. Novaković, međutim, tvrdi da general Perišić "nije imao autoritet" ni nad njim ni nad generalom Ratkom Mladićem koji je, kako je opisao, bio "čovek koji veruje u svoje znanje i svoju pamet". Mladić je, kaže Novaković, "sva pitanja koja je trebalo da reši, rešavao sa Slobodanom Miloševićem" dok je Perišić bio samo "njegova publika" i "malo se pitao". Političari i policajci RSK su, po Novakoviću, "imali oslonac u Beogradu" a Generalštab VJ na koji je on kao komandant SVK "trebalo da se oslanja" je bio "beznačajna firma".

Na početku unakrsnog ispitivanja, tužilac Harmon je ukazao da je Novaković, mada prvi čovek Srpske vojske Krajine, primao platu i penziju iz SRJ i Srbije, gde mu je plaćano i zdravstveno osiguranje i regulisano stambeno pitanje. Novaković je, takođe, od Srbije tražio naknadu za službu u otežanim uslovima kao i nadoknadu za neiskorišćene godišnje odmore tokom službe u Srpskoj vojsci Krajine.

Nastojeći da diskredituje svedoka koji je u glavnom ispitivanju tvrdio da međunarodna zajednica nije imala primedbi na ponašanje srpske strane u primeni Vensovog plana, tužilac je predočio izveštaj Generalnog sekretara UN u kojem izražava zabrinutost zbog naoružavanja krajinskih Srba. Oni su, navodi se, od bivših pripadnika JNA i Teritorijalne odbrane formirali nove snage milicije koje su, suprotno Vensovom planu, opremljene teškim naoružanjem. Mada rukovodstvo RSK tvrdi da je reč o policijskim snagama, UNPROFOR veruje da se radi o paravojnicima, navodi se u dokumentu.

Novaković negira da su pripadnici Posebnih jedinica milicije Krajine bili vojnici ili paravojnici. To su, rekao je, bili policajci čiji zadatak, međutim, nije bio da "održavaju javni red i mir i regulišu saobraćaj" već da "sprečavaju upade oružanih sastava Hrvatske". Novakovićev iskaz se nastavlja sutra.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 465

BESKRAJNA PRIČA: Da li se suđenje Radovanu Karadžiću otrglo kontroli
KORIĆANSKE STIJENE: Ko je i kako uklanjao tijela žrtava masakra
ODBRANA POTCJENJIVANJEM: Generalštab nevažan, Perišić beznačajan
ZATVOR ILI ZAHVALNICA: Završne reči na suđenju hrvatskim generalima