HomeKONAČNA PRESUDA ZA ZLOČINE U LJUBOTENU 19. MAJA
Izricanje žalbene presude u jedinom makedonskom suđenju pred Tribunalom zakazano za 19. maj ove godine. Tužilaštvo je u žalbi tražilo da se Ljube Boškoski proglasi krivim za ubistvo i druge zločine iz optužnice dok je odbrana Johana Tarčulovskog tražila oslobađajuću presudu

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Konačna presuda u jedinom makedonskom predmetu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju biće izrečena u sredu, 19. maja, saopšteno je danas u Tribunalu.

Prvostepenom presudom iz jula 2008. godine, policajac Johan Tarčulovski je proglašen krivim i osuđen na 12 godina zatvora zbog planiranja, podstrekavanja i naređivanja zločina u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine, što je kvalifikovano kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Istom presudom oslobođen je odgovornosti Ljube Boškoski, bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova, koji se teretio za propust da istraži zločin u Ljubotenu i kazni podređene koji su u njemu učestvovali.

Veće kojim je predsedavao australijski sudija Kevin Parker je zaključilo da su policajci pod "efektivnim vođstvom" Tarčulovskog 12. avgusta 2001. u Ljubotenu ubili trojicu civila, spalili njihove kuće a dvadeset meštana pretukli u samom selu i na obližnjem kontrolnom punktu. Žrtve policijske torture su, navodi se u presudi, bili "nenaoružani makedonski Albanci koji nisu predstavljali nikakvu pretnju za policiju niti su učestvovali u neprijateljstvima" između snaga bezbednosti i pripadnika takozvane "Oslobodilačke nacionalne armije".

Žalbena rasprava u ovom predmetu je održana krajem oktobra 2009. godine. Tužilaštvo se nije žalilo na kaznu izrečenu Tarčulovskom već je u samo jednom osnovu za žalbu tražilo da se Boškoski proglasi krivim za ubistvo, bezobzirno razaranje i nehumano postupanje. Odbrana Johana Tarčulovskog je u 15 žalbenih osnova tražila da se prvostepena presuda preinači i optuženi oslobodi po svim tačkama optužnice. Alternativno, odbrana je tražila da Žalbeno veće umanji kaznu izrečenu Tarčulovskom.

Pre puštanja na slobodu u julu 2008. godine, Boškoski je u pritvoru UN proveo nešto više od 3 godine. U nalogu o rasporedu se ne navodi da li je Boškoski pozvan da prisustvuje izricanju žalbene presude. Johan Tarčulovski je u pritvoru od 16. marta 2005. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 452

IZVRTANJE STVARNOSTI: Karadžićev teror nad Sarajevom ili teror Sarajeva nad Karadžićem?
ODBRANA MINISTRA POLICIJE: Plave šapke su bile nemoćne pred Crvenim beretkama
RADIKALSKO "PROSVETLJENJE": Da li se svedok predomislio ili su ga predomislili?