HomeŽALBENA RASPRAVA U MAKEDONSKOM SLUČAJU 29. OKTOBRA
Tužilaštvo i odbrana Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog će još jednom razmeniti argumente na žalbenoj raspravi 29. oktobra ove godine. Boškoski, koji je u prvom stepenu oslobođen odgovornosti po svim tačkama optužnice ima pravo da ne prisustvuje raspravi. Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj obavestili Tribunal da neće prisustvovati žalbenoj raspravi koja je u njihovom predmetu zakazana za 28. oktobar

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski nakon izricanja presudeLjube Boškoski i Johan Tarčulovski nakon izricanja presude

Rasprava po žalbama tužilaštva i odbrane u predmetu bivšeg ministra makedonske policije Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog zakazana je za utorak 29. oktobar ove godine. Prema nalogu o rasporedu, razmena argumenata će početi u 9:30 ujutro i trajaće do pet popodne.

Presudom iz jula 2008. godine, Tarčulovski je proglašen krivim i osuđen je na kaznu od 12 godina zatvora zbog ubistva tri makedonska Albanca, spaljivanja najmanje 12 kuća i nehumanog postupanja nad oko dvadeset meštana Ljubotena 12. avgusta 2001. godine. Ljube Boškoski je oslobođen odgovornosti za propust da istraži zločine podređenih i kazni počinioce.

U samo jednom osnovu za žalbu, tužilaštvo je zatražilo da se Boškoski proglasi krivim za ubistvo, bezobzirno razaranje i nehumano postupanje i osudi ga na odgovarajuću kaznu. Žalba Johana Tarčulovskog sadrži 15 žalbenih osnova u kojima se traži da se prvostepena presuda preinači i optuženi oslobodi po svim tačkama optužnice. Alternativno, odbrana traži da Žalbeno veće ispravi pravne i činjenične greške prvostepenih sudija i "umanji kaznu" izrečenu Tarčulovskom.

Ljube Boškoski ima obavezu da do 9. septembra obavesti Sekretarijat i veće da li će prisustvovati žalbenoj raspravi. Isto pravo je pruženo i bivšim zapovednicima Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju i Idrizu Balaju koji su oslobođeni odgovornosti za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu. Obojica su danas obavestili Tribunal da neće prisustvovati žalbenoj raspravi zakazanoj za 28. oktobar ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 421

U IME ŽRTAVA: Završna riječ optužbe na suđenju "Srebreničkoj sedmorki"
ISKUSTVO DESETOGODIŠNJAKA: Stvarnost ružnija od ružnog sna
"U STOLCU NIŠTA LOŠE...": Praljkovo odličje za protjerivanje Muslimana
GENERAL I BUDALETINE: Šta je ljutilo Antu Gotovinu