HomeZAVRŠENO SUĐENJE ZA LJUBOTEN
Odgovorima na argumente koje su tužilaštvo i odbrana izneli u završnim rečima, okončano suđenje za ubistvo sedam civila, uništavanje 14 kuća i torturu nad oko stotinu meštana Ljubotena. Optuženi se nadaju da će Veće doneti oslobađajuću presudu

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

U odgovoru na argumente koje je odbrana Ljubeta Boškoskog iznela u završnoj reči, tužilac Den Sakson/Dan Saxon je ponovio da dokazi upućuju da je bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije imao direktnu kontrolu nad neposrednim izvršiocima zločina u Ljubotenu, 12. avgusta 2001. godine. Boškoski se, zajedno sa Johanom Tarčulovskim tereti za ubistvo 7 makedonskih Albanaca, spaljivanje 14 kuća i okrutno postupanje sa oko stotinu meštana sela.

Ljube Boškoski je, ukazao je tužilac, imao obavezu da istraži počinjene zločine i kazni počinioce a “nema kredibilnih dokaza da je to i uradio”. Optužba tvrdi da “namera Boškoskog nije bila da razreši zločine već da ih toleriše” a stav odbrane da je Boškoski izvršio svoju dužnost kada je obavestio istražnog sudiju je, po tužiocu, “grubo kršenje međunarodnog prava”.

Edina Rešidović koja zastupa Ljubeta Boškoskog je ukazala da je “Makedonija uredila sistem gonjenja i kažnjavanja počinilaca” po kojem je istraga u rukama istražnog sudije a ne ministra policije.

Tužilac je odgovorio i na tvrdnje branioca Johana Tarčulovskog da je napad na Ljuboten bio legitimna operacija protiv pripadnika Oslobodilačke nacionalne armije makedonskih Albanaca koji su se navodno skrivali u selu s namerom da napadnu Skoplje. Da je to tačno, makedonska policija bi angažovala antiterorističke jedinice, poput Posebne jedince ili “Tigrova”, rekao je tužilac. Branilac Tarčulovskog, međutim, tvrdi da to nije bilo moguće jer su se “antiterorističke jedinice nalazile na drugim frontovima, pokušavajući da sačuvaju Skoplje”.

Na kraju zasedanja sudijama su se obratili i dvojica optuženih koji su izrazili nadu da će “veće doneti pravednu presudu” i osloboditi ih odgovornosti. Ljube Boškoski se posebno zahvalio osoblju Pritvorske jedinice UN u “kojoj je otkrio skrivene talente” i poručio da Tribunal ima veliku ulogu da “pomiri narode u Makedoniji i regionu, obezbedi normalan život i pomogne raščišćavanju sa prošlošću”. Johan Tarčulovski se zahvalio što “tokom suđenja nikada nije osetio da je unapred osuđen ili da će biti osuđen zato što to neko drugi želi”.

Suđenje za zločine u Ljubotenu je trajalo nešto više od godinu dana a Veće će presudu doneti naknadno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala