HomeZAVRŠENO IZVOĐENJE DOKAZA NA SUĐENJU ZA LJUBOTEN
Iskazom poslednjeg svedoka odbrane Johana Tarčulovskog, završeno je izvođenje dokaza na suđenju za zločine makedonskih snaga bezbednosti u selu Ljuboten, 12. avgusta 2001. godine. Završne reči zakazane za prvu nedelju maja

Igor Dimovski, posljednji svjedok odbrane Johana TarčulovskogIgor Dimovski, posljednji svjedok odbrane Johana Tarčulovskog

Iskazom Igora Dimovskog, poslednjeg svedoka Johana Tarčulovskog, okončan je dokazni postupak odbrane na suđenju za zločine makedonskih snaga bezbednosti u selu Ljuboten. Dimovski je na zahtev odbrane Tarčulovskog proverio kada je nemački novinar Franc Jozef Huč/Franz Josef Hutsch boravio na makedonskoj teritoriji.

Huč je u dokaznom postupku optužbe tvrdio da je 12. avgusta 2001. godine, na dan napada na Ljuboten, video ulazak policijskih jedinica u selo, leševe ubijenih meštana i premlaćivanje tridesetak makedonskih Albanaca na kontrolnom punktu policije. Tog dana je, rekao je, u Ljubotenu video i Johana Tarčulovskog a potom iste večeri u Skoplju i Ljubeta Boškoskog.

Po podacima zabeleženim u bazi podataka makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova, u koje je Dimovski imao uvid, Huč 12. avgusta 2001. godine nije bio na teritoriji Makedonije. U unakrsnom ispitivanju, tužiteljica je ukazala da kompjuterski sistem koji se 2001. godine koristio za beleženje podataka o ulascima i izlascima iz zemlje “nije perfektan” i da su “greške bile moguće”.

Budući da je tužilac saopštio da ne namerava da pobija dokaze odbrane, Veće je i formalno zaključilo dokaznu fazu postupka protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog koji je, po optužnici, komandovao aktivnim i rezervnim policajcima angažovanim u napadu na Ljuboten.

Suđenje za ubistvo sedam civila, razaranje 14 kuća i policijsku torturu nad oko stotinu albanskih meštana Ljubotena je počelo 16. aprila 2007. godine. Saslušano je 64 svedoka optužbe i odbrane a u spise je uvedeno preko 1.000 dokaznih predmeta. Po nalogu Veća, strane su dužne da završne podneske dostave do 24. aprila ove godine a završne reči će izneti od 6. do 9. maja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 358

POLITIČKA (NE)VOLJA: Zašto se Armija BiH nije obračunala sa odmetnutim mudžahedinima?
VIDEO DOKAZI: Vojislav Šešelj kao "prikladna vojnička pojava"