HomeLJUBOTEN: ZLOUPOTREBA OVLAŠĆENJA I SADISTIČKA MOTIVACIJA
U završnoj reči na suđenju za Ljuboten, tužilac zatražio kaznu od 12 godina zatvora za Ljubeta Boškoskog i 15 godina za Johana Tarčulovskog. Ljuboten je, po tužiocu, slučaj "zloupotrebe ovlašćenja i sadističke motivacije" u izvršenju zločina

Daniel Saxon, tužilac u TribunaluDaniel Saxon, tužilac u Tribunalu

Na kraju suđenja za zločine počinjene u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine, tužilac je zatražio kaznu od 12 godina zatvora za bivšeg makedonskog ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškoskog i 15 godina za Johana Tarčulovskog koji je, po optužnici, komandovao snagama angažovanim u napadu na to selo.

Tužilac Boškoskog tereti po načelu komandne odgovornosti za propust da istraži i kazni ubistvo sedam makedonskih Albanaca, spaljivanje 14 kuća i okrutno postupanje sa najmanje 36 meštana Ljubotena. Johan Tarčulovski se tereti za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio protivzakoniti napad na civile i civilne objekte u Ljubotenu koji nije bio opravdan vojnom nuždom. On je, rekao je tužilac, naredio, planirao, pomagao i podržavao izvršenje tih zločina.

Način na koji su krivična dela izvršena, istakao je tužilac, "ukazuje na sadističku motivaciju počinilaca". Žrtve su primorane da pevaju makedonske nacionalističke pesme, kliču Željku Ražnatoviću Arkanu koji je poznat po zlodelima počinjenim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a jednoj od žrtava je čak urezan pravoslavni krst na leđima. Te zločine je, po optužbi, policija htela i zato ih je počinila.

Zločini za koje su dvojica optuženih odgovorni su, smatra tužilac, "teški sami po sebi" a činjenica da je Boškoski zloupotrebio svoja ovlašćenja kao ministra policije ih čini još težim. Po tužilaštvu, Boškoski je imao de iure i de facto kontrolu nad neposrednim izvršiocima, znao je da se pripremaju da počine zločine a po izvršenju je propustio da ih kazni za ono što su učinili.

Ubistva, bezobzirno razaranje Ljubotena i okrutno postupanje prema meštanima su, ukazali su predstavnici optužbe, počinjeni u okviru oružanog sukoba između makedonskih snaga bezbednosti i Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca. Tužilaštvo smatra da je izvelo "relevantne i pouzdane dokaze" o tome da je Oslobodilačka nacionalna armija bila "organizovana oružana grupa".

Završne reči branilaca dvojice optuženih veće će saslušati sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala