HomePLAĆENICI ILI VOJNICI
Tužilac sugeriše da “prikupljanje novca, hrane, uniformi, oružja i lekova” ukazuje na “značajne organizacione sposobnosti Oslobodilačke nacionalne armije”. Ekspert odbrane Johana Tarčulovskog, međutim, smatra, da “nema ni pomena o organizovanoj strukturi” i da bi istim aktivnostima mogli da se bave i “plaćenici”

Blagoja Markovski, svjedok odbrane Johana TarčulovskogBlagoja Markovski, svjedok odbrane Johana Tarčulovskog

U ekspertskom izveštaju koji je sastavio na zahtev odbrane Johana Tarčulovskog, pukovnik Blagoja Markovski je naveo da je napad na Ljuboten izveo major gardijskog bataljona Mitre Despotov po usmenom nalogu tadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog. Kao potporu ove tvrdnje, Markovski je uputio na “Izveštaj o aktivnostima 3. gardijskog bataljona u selu Ljuboten”, od 12. avgusta 2001. godine.

U unakrsnom ispitivanju, Markovski je pročitao deo tog izveštaja u kojem se navodi da je predsednik telefonski razgovarao najpre sa Tarčulovskim a potom sa majorom Despotovim. Tužilac, međutim, smatra da “u pročitanom paragrafu, nema ničega što upućuje na zaključak da je predsednik izdao direktno naređenje Despotovu”.

Taj podatak se, rekao je svedok, navodi u “drugim dokumentima u koje je imao uvid” ali koje nije citirao u ekspertskom izveštaju. Kako je objasnio, smatrao je da je izveštaj o aktivnostima 3. gardijskog bataljona “dovoljna potvrda njegovih tvrdnji”.

Budući da Markovski osporava vojni karakter Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca a njene pripadnike naziva “naoružanim ekstremistima”, tužilac mu je predočio izveštaj makedonske kontraobaveštajne službe iz marta 2001. godine. U tom dokumentu su, citirao je tužilac, pobrojane informacije o komandantima ONA, kao i o prikupljanju novca, hrane i uniformi i trasportu oružja i lekova, što, sugerisao je, ukazuje na “značajne organizacione sposobnosti Armije”.

Markovski je odgovorio da “nema ni pomena o organizovanoj strukturi” i da bi mogao da zaključi i “da se radi o plaćenicima”. U dokumentu je, po Markovskom, imenovano 4 do 5 osoba “od kojih se za samo jednog čoveka navodi da je komandant”. Čak i Ali Ahmeti je, rekao je svedok, označen kao “funkcioner Narodnog pokreta za Kosovo, osnivač Oslobodilačke nacionalne Armije, Oslobodilačke vojske Kosova i Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu” na jugu Srbije. "Složićete se sa mnom", rekao je svedok, da “ne mogu istovremeno da budem u Hagu i u Skoplju”. Na zahtev tužioca da objasni šta je time hteo da kaže, svedok je rekao da komandant “ne može da sedi na dve stolice”.

Unakrsno ispitivanje eksperta odbrane Johana Tarčulovskog biće završeno sutra. Nakon vikenda, branioci Tarčulovskog će u utorak izvesti svog poslednjeg svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 357

POSLE "OLUJE": Postoji li vojno opravdanja za napad na civile
PITANJE ODGOVORNOSTI: Mudžahedini su bili politički a ne vojni problem
ČETNICI & ČETNICI: Šešelj svojata jedne a odriče se drugih četnika
PARTIJA ŠAHA: Tolimir igra samo na ćirilici