HomeUNUTRAŠNJI ALI NE I ORUŽANI SUKOB
Ekspert odbrane Johana Tarčulovskog osporava da je 2001. godine u Makedoniji postojalo stanje oružanog konflikta između Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca i snaga bezbednosti. Blagoja Markovski tvrdi da se radilo o “unutrašnjem sukobu” koji je bio posledica “terorističkih i separatističkih tendencija” naoružanih pojedinaca i grupa

Blagoja Markovski, svjedok odbrane Johana TarčulovskogBlagoja Markovski, svjedok odbrane Johana Tarčulovskog

Na zahtev odbrane Johana Tarčulovskog, pukovnik Blagoja Markovski je sastavio ekspertski izveštaj u kojem je analizirao bezbednosnu situaciju u Makedoniji 2001. godine i ulogu Armije i policije u sukobu sa Oslobodilačkom nacionalnom Armijom (ONA) makedonskih Albanaca. Markovski je 2001. godine bio portparol makedonske Armije a u novembru iste godine je imenovan za portparola ministarstva odbrane.

Sukob koji se 2001. godine odvijao u Makedoniji, po Markovskom, nema karakter “oružanog konflikta”. U pitanju je, navodi se u izveštaju, “unutrašnji sukob koji je bio rezultat terorističkih i separatističkih tendencija i aktivnosti sprovođenih uz učešće i podršku naoružanih pojedinaca i grupa iz susednih zemalja”. Odbrana Johana Tarčulovskog osporava postojanje oružanog sukoba u Makedoniji i samim tim i nadležnost Tribunala za ovaj predmet.

Značajan deo glavnog ispitivanja veštaka, branilac je posvetio nadležnostima i saznanjima tadašnjeg makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog. Markovski tvrdi da je makedonski predsednik “imao tačne informacije o bezbednosnoj situaciji u regionu” kao i da je 12. avgusta 2001. godine usmeno naredio operaciju u Ljubotenu. U napadu za koji se terete Tarčulovski i bivši ministar makedonske policije Ljube Boškoski ubijeno je 7 makedonskih Albanaca, spaljeno 14 kuća a oko stotinu meštana je izloženo psihičkom i fizičkom nasilju.

Markovski je ukazao da je operacija makedonskih snaga bezbednosti u Ljubotenu bila “legitimni napad na grupu naoružanih Albanaca koji su se skrivali u selu”. S obzirom na “značaj Ljubotena za teroriste i uzimajući u obzir ugroženu bezbednost skopskog regiona”, Markovski je zaključio da su makedonske snage bezbednosti morale da “eliminišu opasnost koja je pretila”.

Svedočenje Blagoja Markovskog biće nastavljeno sutra unakrsnim ispitivanjem od strane tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 357

POSLE "OLUJE": Postoji li vojno opravdanja za napad na civile
PITANJE ODGOVORNOSTI: Mudžahedini su bili politički a ne vojni problem
ČETNICI & ČETNICI: Šešelj svojata jedne a odriče se drugih četnika
PARTIJA ŠAHA: Tolimir igra samo na ćirilici