HomeMAKEDONSKA AL KAIDA
Nakon što je juče uporedio način organizacije ONA sa aktivnostima plaćenika, veštak odbrane Johana Tarčulovskog je danas zaključio da "Al Kaida radi iste stvari kao ONA ali njih niko ne predstavlja kao oružanu silu već kao terorističku organizaciju"

Blagoja Markovski, svjedok odbrane Johana TarčulovskogBlagoja Markovski, svjedok odbrane Johana Tarčulovskog

Pukovnik Blagoja Markovski je u ekspertskom izveštaju potvrdio tezu odbrane Johana Tarčulovskog da je Ljuboten bio logistička baza Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca. Istovremeno je osporavao tvrdnje svedoka optužbe da je ta formacija bila "disciplinovana i organizovana vojska".

Tužilac je, međutim, ukazao da "ako je Ljuboten bio logistička baza ONA, onda to zahteva određeno planiranje i orgaznizaciju". Značajan deo unakrsnog ispitivanja, tužilac je posvetio osporavanju tvrdnji veštaka da je ONA bila teroristička organizacija.

Markovski je rekao da je "nastojao da to ne izgovori" ali da je sada prinuđen da kaže da "Al Kaida radi iste stvari" kao ONA ali da njih "niko ne predstavlja kao oružanu silu već kao terorističku organizaciju". Potom je objasnio kada je i kako američki predsednik Buš/Bush objavio rat "globalnom terorizmu" i na koji način "svi učestvuju u razrešavanju ozbiljnog problema u Iraku".

Tužilac smatra da zbog "pristrasnosti i predrasuda" Markovski "ne može da prihvati da je ONA bila organizovana vojna sila sa funkcionalnim lancem komandovanja." Iz istog razloga, zaključio je tužilac, Markovski ne može da prihvati da je Makedonija bila u oružanom sukobu u kojem su obe strane preduzimale ofanzivne i odbrambene akcije a ONA je nastojala da ostvari svoje političke ciljeve.

Veštak odbrane je odgovorio da stvari "nisu crno-bele" i da je po njegovom mišljenju - "koje je prihvaćeno u naučnim krugovima" - u Makedoniji postojala "kriza koja nije eskalirala u oružani konflikt". ONA je, rekao je, preduzimala oružane provokacije a makedonske snage bezbednosti se, "osim u pet ili šest situacija" nisu uključivale u borbe. Markovski je takođe rekao da se pripadnici ONA nisu borili za ostvarenje svojih ciljeva već ciljeva lidera te organizacije koji danas "sede u udobnim foteljama makedonskog parlamenta", dok su oni koju su "krvarili ostali bez prava."

Na kraju unakrsnog ispitivanja Markovski je odbacio sugestiju optužbe da "akcija policije u Ljubotenu, 12. avgusta 2001. godine nije bila legitimna i da su u njoj prekršeni zakoni i običaji ratovanja". Po veštaku, u Ljubotenu su bile "legitimne mete protiv kojih je trebalo dejstvovati jer su predstavljale opasnost za Skoplje".

Odbrana će u utorak izvesti novog svedoka čijim će se iskazom završiti izvođenje dokaza na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom, optuženim za nezakonit napad na Ljuboten.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 357

POSLE "OLUJE": Postoji li vojno opravdanja za napad na civile
PITANJE ODGOVORNOSTI: Mudžahedini su bili politički a ne vojni problem
ČETNICI & ČETNICI: Šešelj svojata jedne a odriče se drugih četnika
PARTIJA ŠAHA: Tolimir igra samo na ćirilici