HomeODRBANA TRAŽI SLOBODU ZA BOŠKOSKOG I TARČULOVSKOG
U završnim rečima na suđenju za ubistvo sedam makedonskih Albanaca, spaljivanje 14 kuća i okrutno postupanje sa oko stotinu meštana Ljubotena, branioci zatražili oslobađajuće presude za Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Edina RešidovićEdina Rešidović

“Jedini predlog odbrane je da se Ljube Boškoski, na osnovu izvedenih dokaza, oslobodi odgovornosti po svim tačkama optužnice”, ukazala je braniteljica Edina Rešidović na kraju svoje završne reči. Branilac Johana Tarčulovskog, koji je sa Boškoskim optužen za napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine, je takođe tražio oslobađajuću presudu za svog klijenta.

Odbrana Boškoskog tvrdi da je tužilaštvo dokazalo samo dve stvari: da je optuženi 2001. godine bio na položaju ministra unutrašnjih poslova i da je svoje dužnosti obavljao u skladu sa zakonom. Sve ostalo nije dokazano, ukazao je branilac Metro/Mettraux, pa ni veza između Boškoskog i direktnih izvršilaca zločina u Ljubotenu.

Boškoski, koji se tereti po načelu komandne odgovornosti, nije imao “nikakav autoritet ili kontrolu nad grupom ljudi koja je sastavljena kako bi izvela operaciju po naređenju tadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog”, rekao je branilac dodajući da ne postoje dokazi da su članovi te grupe bili pripadnici makedonskog MUP.

Ukazujući da tužilaštvo “ne samo da kuca na pogrešna vrata već je i pred pogrešnom kućom u pogrešnom kvartu”, branilac je primetio da se Boškoski tereti za propust da istraži zločine i kazni počinioce - a on ta ovlašćenja po zakonu nije imao. Braniteljica Rešidović je objasnila da je istraga bila u rukama pravosudnih organa a da je Boškoski, nastojeći da utvrdi šta se dogodilo u Ljubotenu, uradio i više od onoga na šta je bio obavezan – formirao je Komisiju sa zadatkom da istraži te događaje, zatražio je pomoć međunarodnih organizacija, predložio je ekshumaciju sedam žrtava koje su izgubile život u Ljubotenu.

Po braniocu Tarčulovskog, “nema dokaza da je optuženi komandovao jedinicom koja je izvršila napad na Ljuboten, niti dokaza da je izdao bilo koje naređenje i da je imao kontrolu nad operacijom u tom selu”. Uloga Tarčulovskog, koju mu je po odbrani dodelio predsednik Makedonije, je bila da “prati situaciju” a ne da pomaže i podržava operaciju u Ljubotenu, tvrdi branilac Apostolski. On takođe smatra da je tužilac propustio da dokaže nameru Tarčulovskog da izvrši zločine kao i njegovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio protivzakoniti napad na civile i civilne objekte u Ljubotenu.

Apostolski je pozvao veće da “objektivno proceni dokaze i utvrdi da li je bilo zločina u Ljubotenu”. Branilac naime tvrdi da je napad na Ljuboten bio legitimna operacija snaga bezbednosti protiv pripadnika Oslobodilačke nacionalne armije makedonskih Albanaca koji su se skrivali u selu sa namerom da napadnu Skoplje. Tarčulovski nije počinio nikakav zločin a njegovo oslobođenje je jedina pravedna odluka, zaključio je branilac.
Optužba je juče tražila kaznu od 12 godina zatvora za Boškoskog i 15 godina za Tarčulovskog.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala