HomeTARČULOVSKI OSUĐEN NA 12 GODINA, BOŠKOSKI OSLOBOĐEN
Johan Tarčulovski, bivši telohranitelj makedonskog predsednika, proglašen je krivim za ubistvo, bezobzirno razaranje i nehumano postupanje i osuđen je na kaznu od 12 godina zatvora. Nekadašnji prvi čovek makedonske policije Ljube Boškoski, oslobođen je krivice za propust da istraži zločine podređenih i kazni počinioce

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski nakon izricanja presudeLjube Boškoski i Johan Tarčulovski nakon izricanja presude

Bivši makedonski policajac Johan Tarčulovski proglašen je krivim i osuđen na kaznu od 12 godina zatvora zbog ubistva tri makedonska Albanca, spaljivanja najmanje 12 kuća i nehumanog postupanja nad oko dvadeset meštana Ljubotena u avgustu 2001. godine. Ljube Boškoski, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije, oslobođen je odgovornosti za propust da istraži zločine podređenih i kazni počinioce.

Veće australijskog sudije Kevina Parkera je zaključilo da su policajci pod “efektivnim vođstvom” Tarčulovskog ušli u makedonsko selo Ljuboten u jutarnjim časovima 12. avgusta 2001. godine. Policajci su trojicu meštana Ljubotena ubili, njihove domove su spalili a njih dvadeset je pretučeno u samom selu i na obližnjem kontrolnom punktu policije. Drugi su odvedeni u policijske stanice u Skoplju a potom izvedeni pred istražnog sudiju gde su proglašeni krivim za terorističko delovanje. Žrtve policijske torture su bili “nenaoružani makedonski Albanci koji nisu predstavljali nikakvu pretnju za policiju niti su učestvovali u neprijateljstvima” između snaga bezbednosti i pripadnika Oslobodilačke nacionalne armije makedonskih Albanaca, zaključilo je Veće.

Mada je “uočilo brojne propuste u radu policije i odgovornih makedonskih organa”, Veće ne smatra da je Boškoski propustio da izvrši svoju obavezu istrage zločina i kažnjavanja počinilaca. Policija je, zaključuje se u presudi, podnela dva izveštaja o ubistvima nadležnim istražnim organima i državnom tužiocu koji su imali obavezu da “pokrenu istragu o svakoj smrti” ali to nisu učinili. Ministar Boškoski, prihvatilo je Veće argument odbrane, “nije imao ovlašćenja u odnosu na istražne organe”.

Johan Tarčulovski je osuđen za planiranje, podstrekivanje i naređivanje zločina koji se kvalifikuju kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Tarčulovski je bio optužen i za pomaganje i podržavanje zločina koji su počinjeni u Ljubotenu ali je Veće te optužbe odbacilo zbog nedostatka dokaza. Takođe je odbačena odgovornost Tarčulovskog za zločine koji su počinjeni “izvan Ljubotena”, u policijskim stanicama na širem području Skoplja kao i u skopskom sudu i Gradskoj bolnici. Odbačene su, takođe, optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Prilikom odmeravanja kazne Tarčulovskom, Veće je uzelo u obzir da je u vreme operacije u Ljubotenu, on bio “mlad policajac” koji je “delovao po naređenjima drugih”. Sudije nisu uspele da identifikuju naredbodavce operacije u Ljubotenu ali je odbrana, u svom dokaznom postupku, tvrdila da su naređenja dolazila od tadašnjeg makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog. Vreme koje je Tarčulovski proveo u pritvoru, od marta 2005. godine, biće uračunato u izrečenu kaznu dok će Boškoski, po nalogu Veća, biti pušten na slobodu čim se obave administrativne formalnosti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 372

BRUTALNOST BEZ GRANICA: Drugo tribunalovo suđenje za zločine u Višegradu
PRESUDA ZA LJUBOTEN: Ministar na slobodi, policajac u zatvoru
PRIČA ZA MALU DECU: Zašto je Milošević smenio generala Dimitrijevića
IMUNITET ZA GENOCID: Odbačena tužba protiv Ujedinjenih nacija