HomePRESUDA ZA LJUBOTEN 10. JULA
Presuda Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom za zločine počinjene u avgustu 2001. godine u selu Ljuboten biće saopštena 10. jula

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Prvostepena presuda Ljubetu Boškoskom bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije i Johanu Tarčulovskom komandantu redovnih i rezervnih policajca koji su, po optužnici, izveli napad na selo Ljuboten 12. avgusta 2001. godine, biće izrečena u četvrtak 10. jula – saopšteno je u Tribunalu.

U završnim rečima koje se održane početkom maja ove godine, tužilac je tražio kaznu od 12 godina zatvora za Boškoskog i 15 godina za Tarčulovskog. Bivši ministar policije je, tvrdi tužilac, odgovoran za propust da istraži i kazni ubistvo sedam makedonskih Albanaca, spaljivanje 14 kuća i okrutno postupanje sa najmanje 36 meštana Ljubotena. Johan Tarčulovski se tereti za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio protivzakoniti napad na civile i civilne objekte u Ljubotenu.

Branioci su tražili oslobađajuće presude po svim tačkama optužnice. Odbrana Boškoskog je tvrdila da je napad na Ljuboten izveden po nalogu tadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, dok je branilac Tarčulovskog ukazivao da je operacija u Ljubotenu bila legitimna akcija usmerena protiv pripadnika Oslobodilačke nacionalne Armije makedonskih Albanaca koji su se skrivali u selu.

Suđenje za zločine u Ljubotenu je počelo u aprilu prošle a izvođenje dokaza je završeno u martu ove godine. Saslušano je 64 svedoka optužbe i odbrane i u spise je uvedeno više od 1.000 dokaznih predmeta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 371

NEDOSTATAK DOKAZA: Ukinuta osuđujuća presuda Naseru Oriću
ČETNICI U MOSTARU: Domaći ili uvozni "šešeljevci"?
STARI MOST: Podvodne mine generala Praljka
TAKTIKA OPSTRUKCIJE: Poslednja opomena Zdravku Tolimiru